Kezdőlap / Témakörök / Hidrogén / Még a vizeletből is lehet hidrogént előállítani
Tudj meg többet: Hidrogén

Még a vizeletből is lehet hidrogént előállítani

Az ohiói egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi vizelet a jövő értékes üzemanyaga lehet, egy kedvező adottságú katalizátorral ugyanis olcsón lehet belőle hidrogént nyerni.

Az eredmények komoly voltát Jon Edwards, a londoni székhelyű Királyi Kémiai Társaság szóvivője támasztotta alá: “a felfedezés nem csupán az autók kedvező energiaellátását oldhatja meg, hanem hozzájárulhat a szennyvizek hatékonyabb tisztításához is”. A kutatás eredményeit a Királyi Társaság szaklapja, a Chemical Communications adta közre.

Gerardine Botte kémikusnak elektrolízissel sikerült a vizeletből hidrogént előállítania. “A vízhez képest a vizelet fő alkotóeleme, a karbamid-molekula négy hidrogénatomból áll, amelyek – és ez kulcsfontosságú – molekulán belüli kötései kevésbé erősek, mint a vízmolekula két hidrogénjéé” – magyarázza Edwards.

A másik döntő tényező az olcsó katalizátor használata az elektrolízis során. “Egy új, nikkelalapú elektróda, és 0,37 Volt feszültség elegendő az elektrolízishez” – számolt be eredményeiről Botte. Összehasonlításképp: a víz elektrolíziséhez 1,23 Volt szükséges.

Az elektrokémiai folyamat alatt a karbamid felszívódik a nikkel-elektróda felszínén. Még ha nem is használnák a rendszert hidrogén előállítására, a szennyvíztisztításban akkor is óriási szolgálatot tehetne. Botte szerint ugyanis a jelenleg használatban lévő rendszerek túl drágák, és igen csekély a hatékonyságuk. “Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, hiszen elegendő elektrolitot használnak világszerte a legkülönbözőbb területeken”, – mondta a kémikus. Egyedül a vizelet magas sótartalma jelenthet gondot az eljárás során – vélekedett a kémikus.

Ajánlott tartalom

Perre megy a Nikola és a Tesla a kamion miatt

A hidrogénnel üzemelő kamionokat gyártó Nikola Motor beperelte a Teslát. A Nikolánál úgy vélik, hogy Tesla novemberben bemutatott kamionja, a Tesla Semi dizájnja jelentősen egyezik a saját, szabadalom által védett teherautós megoldásaikkal.