Még a maffia is a zöld energiába fektet

A drogok és a szemét-biznisz már lejárt lemez – a nagyra törő olasz maffiózók számára most a megújuló energia a legnagyobb üzlet. Legalábbis ezt állítja Anthony Faiola, a Washington Post riportere, aki nemrég megjelent cikkében azt vizsgálta, milyen szerepet töltött be a la Cosa Nostra az olasz energiaszektor virágzásában.

„A fiaink iránti szeretet miatt nagyon fontos a megújuló energia. Olyan üzlet, amiből meg tudnánk élni.” – mondta a lehallgatott üzletember, Angelo Salvatore a Gimbellina bűnszövetkezet 79 éves fejének, Vincenzo Funari-nak. Mindez a múlt hónapban került napvilágra, amikor is az olasz hatóságok egész Szicíliában razziákat tartottak. Faiola szerint az akció felfedte, hogy mekkora hatást gyakoroltak a megújuló energiák ágazatára az ország gyors ütemben modernizálódó bűnszövetkezetei, írja a lakjonjol.hu. Elsőre talán furcsán hangzik, de ha jobban belegondolunk, egyáltalán nem meglepő a dolog. Az olasz szél- és napenergia-szektor ugyanis szó szerint szárnyalt, mielőtt megfeneklett volna a közelmúltban bekövetkezett gazdasági válság hatására. A fellendülés pedig elsősorban a több milliárd eurós kormányzati ösztönzéseknek volt köszönhető. Az ezután következő események kitalálhatóak: az állami támogatást villámgyorsan követte az egész országot lefedő korrupció. A legerősebben talán Szicíliában jelentkezett, ugyanis a régió több bűnszövetkezetnek és maffia-családnak is otthont ad. Faiola szerint a hatósági közbelépés során a sziget harminc szélerőműparkjának közel az egyharmadát, és több naperőművet is lefoglalták a hatóságok. Miközben Olaszország próbál kikecmeregni a kiterjedt gazdasági zűrzavarból, az ehhez hasonló leleplezések nem vonzzák a talpra álláshoz szükséges befektetéseket. Az újbóli fellendüléshez ugyanis teljesen meg kéne szabadulni a szektort jellemző korrupciótól.

Ajánlott tartalom

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.