Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / McKinsey-jelentés: nehezen, de megfékezhető a globális felmelegedés
Ha 2030-ra sikerül 70 százalékkal csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását, akkor mintegy 2 Celsius fokon belül tartható a légkör felmelegedése - vélekedik hétfőn Brüsszelben közzétett tanulmányában a McKinsey stratégiai és technológiai tanácsadó cég.

McKinsey-jelentés: nehezen, de megfékezhető a globális felmelegedés

Ha 2030-ra sikerül 70 százalékkal csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását, akkor mintegy 2 Celsius fokon belül tartható a légkör felmelegedése – vélekedik hétfőn Brüsszelben közzétett tanulmányában a McKinsey stratégiai és technológiai tanácsadó cég.

Ahhoz viszont – teszik hozzá -, hogy 2030-ban az egyébként várható 70 helyett csupán 23 gigatonna szén-dioxid kerüljön a levegőbe, késedelem nélkül hozzá kell látni a kibocsátáscsökkentő programok megvalósításához, mégpedig globális összehangolás mellett. Ebben az esetben a káros gázok légköri részecskekoncentrációja nem lépi majd túl 480/milliót, ami a számítások szerint mintegy 2 Celsius fokban maximálhatja a levegő felmelegedését.

A jelentés szerzői úgy vélik, hogy a kibocsátáscsökkentés összesített potenciáljának legnagyobb komponense – 40 százaléka – az energiafelhasználás hatékonyságának növelésében rejlik. A lehetőségek másik nagy csoportját az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó energia-előállítás – szél- és napenergia, biomassza, vízi és geotermális energia – jelenti. Vannak tartalékok a szén-dioxidot “csapdába ejtő” és föld alatt tároló technológia kifejlesztésében, valamint az erdőpusztulás megállításában, visszaerdősítésben is, az erdők ugyanis jelentős szén-dioxid-megkötők.

A McKinsey számításai szerint 2020-ban globálisan mintegy 530, 2030-ban 810 milliárd eurót kell fordítani kibocsátáscsökkentő célú beruházásokra. Ha sikerül a leginkább költséghatékony megoldásokkal elérni a kibocsátáscsökkentési célokat, akkor – figyelembe véve az energiafelhasználás visszafogása révén megspórolt kiadásokat is – a kibocsátáscsökkentési teendők nettó költségigénye nem fogja elérni évente a GDP egy százalékát.

Ajánlott tartalom

Az EU 100 millió eurónál többet szán környezetvédelemre

Az EU 101,2 millió euróval támogatja a környezetvédelmet a LIFE-projekt keretében - jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben.