Mavir: csúszhat Paks II.

A Mavir nem kezeli kész tényként a paksi 5. és 6. blokk 2024-es és 2025-ös üzembe helyezését, de nem zárja ki a fiókba tett gázerőműtervek megvalósítását és egy széltender kiírását sem.

Óriási lyuk tátong a hazai áramtermelés és -kereslet között 2025 táján, de még utána is, a ma ismert tervek szerint. Csak annyi biztos, hogy addigra elaggott erőművi egységek sorát kell leállítani, és hogy 2024-ben és 2025-ben átadnánk két új paksi blokkot. Nem véletlen, hogy az atomerőmű-beruházás melletti egyik érv a majdani kínálathiány megelőzése. Igaz, vannak szakértők, akik szerint elég lenne a blokkokat a tervezettnél később felhúzni, mások szerint inkább sohasem, hiszen alapozhatunk zöldenergiára, importra és más egyébre is.

A fő kérdés itt az, hogy a paksi 5. és 6. blokk tervezett beindításakor milyen forrásból és mennyi villamos energia állhat rendelkezésére. Segíthet eligazodni a villamosenergia-rendszert irányító állami cég, a MAVIR ZRt. fejlesztési terve, amelyben a cégnek van egy forráshiányos állapotot feltételező előrejelzése – ez kevés erőműépítést feltételez –, és egy optimista is. Mindkettő három időhorizontra.

A Mavir abból indul ki, hogy új erőművekre a következő évtizedekben elsősorban a leállított egységek pótlása miatt van szükség. Az ország nagy erőműveinek együttes teljesítőképessége 2014 végén 8,9 gigawattnyi volt, aminek 2030-ra a 40 százaléka maradhat meg. Hasonló arányban csappannak meg a kiserőmű-kapacitások is.

Helyükre 2025-ig 5400 megawattnyi, 2030-ig pedig 7000 megawattnyi új kapacitást kell létesíteni. A Mavir egyelőre a már ismert, de gazdasági okok miatt elhalasztott kombinált ciklusú gázerőműtervek megvalósulását feltételezi az 5. és a 6. paksi blokkok megépítéséig. Az új gázblokkok 2030-ra együtt mintegy 3,4 gigawattal növelnék az áramtermelő lehetőségeket a paksi bővítésig. (Vagyis az ország atom-szén-zöld fókuszú energiastratégiája helyett egyelőre az atom-gáz-zöld variáció erősödhet.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.