Mauritániában betiltják a nejlonzacskót

Ellepte az országot a lebomlásra alkalmatlan hulladék, tömegesen megfulladnak miatta a tengeri és szárazföldi állatok. Aki mégis szatyrot hord, egy év börtönt is kaphat.

A fővárosban, Nouakchottban elpusztuló marhák és juhok több 70%-ának az okozza a végzetét, hogy nejlonzacskót eszik és megfullad, ami nem csoda: az utcákat ellepi a műanyag hulladék, évente 56 ezer tonna keletkezik belőle, írja az origo.hu. A szárazföld mellett a tengereken is veszélyeztetik az élővilágot a lebomlásra alkalmatlan szatyrok, több halfajta tömeges pusztulásához vezetnek, ezért a mauritániai kormány betiltotta használatukat. Aki mégis nejlonszatyrot gyárt, hord vagy importál, akár egy év börtönbüntetésre is számíthat. A környezetvédelmi minisztérium, több civil szervezet és az ENSZ Fejlesztési programja már évek óta a biológiailag lebontható anyagból készült táskákat népszerűsíti, de nem ért el átütő eredményt, ezért szigorúbb rendelkezésre volt szükség. Néhány más afriakai országban, például Ruandában már szintén betiltották a nejlonszatyrok használatát.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.