Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Mauritániában betiltják a nejlonzacskót
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Mauritániában betiltják a nejlonzacskót

Ellepte az országot a lebomlásra alkalmatlan hulladék, tömegesen megfulladnak miatta a tengeri és szárazföldi állatok. Aki mégis szatyrot hord, egy év börtönt is kaphat.

A fővárosban, Nouakchottban elpusztuló marhák és juhok több 70%-ának az okozza a végzetét, hogy nejlonzacskót eszik és megfullad, ami nem csoda: az utcákat ellepi a műanyag hulladék, évente 56 ezer tonna keletkezik belőle, írja az origo.hu. A szárazföld mellett a tengereken is veszélyeztetik az élővilágot a lebomlásra alkalmatlan szatyrok, több halfajta tömeges pusztulásához vezetnek, ezért a mauritániai kormány betiltotta használatukat. Aki mégis nejlonszatyrot gyárt, hord vagy importál, akár egy év börtönbüntetésre is számíthat. A környezetvédelmi minisztérium, több civil szervezet és az ENSZ Fejlesztési programja már évek óta a biológiailag lebontható anyagból készült táskákat népszerűsíti, de nem ért el átütő eredményt, ezért szigorúbb rendelkezésre volt szükség. Néhány más afriakai országban, például Ruandában már szintén betiltották a nejlonszatyrok használatát.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.