Matt Damon és a WC-bojkott

A bizarr kampányindító videó célja egészen egyszerű: tiszta vizet és higiéniát mindenkinek. Csak egy újabb feltűnősködő celeb vagy tényleg komolyan vehető a Water.org kampánya és kampányígérete?

A Water.org két szervezet összeolvadásával 2009-ben jött létre, Matt Damon Gary White-tal együtt alapította meg. Damon már korábban is foglalkozott a víz okozta globális problémákkal, most arra helyezik a hangsúlyt, hogy ne egy újabb, csak szlogenekkel operáló szervezet legyenek, hanem tényleges változást hozzanak, írja a vizpartifejlesztesek.blog.hu. Céljuk, hogy a vízzel kapcsolatos iparágakat változtassák meg, új finanszírozási modelleket (pl. a Nobel-békedíjas mikrohitelezés mintájára) és valódi partnerségeket alakítsanak ki. A nemrég indított kampányt Damonék kifejezetten viccesnek, könnyednek szánják, hiszen nem mást ígért meg, minthogy nem használ addig WC-t (mosdót), amíg nem jut mindenki tiszta vízhez és higiéniai szolgáltatásokhoz. A téma viszont sokkoló: minden 20. másodpercben meghal egy gyerek valamilyen vízzel kapcsolatos betegségben, a nők évente 200 millió órát töltenek azzal, hogy vizet szerezzenek, az USA lakosságának háromszorosa nem jut vízhez és több embernek van mobilja, mint WC-je. Ezt a videót több is követi majd a youtube-on, híres filmes és tv-s személyiségek bevonásával, kérdés, hogy ezt az ötletet is le kell-e húzni a WC-n, vagy működőképes és legalább figyelemfelkeltésre jó lesz.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.