Mától nem szállítunk gázt Ukrajnának

Ukrajna eddig jórészt a magyar szállításoktól függött, azzal, hogy elzárjuk a csapokat, a szomszédunk kritikus helyzetbe kerülhet a tél közeledtével. A lengyelek két hete döntöttek úgy, hogy nem szállítanak Ukrajnának.

Az oroszok már nyár óta nem szállítanak gázt Ukrajnába, így a mi lépésünkkel az ország télre gáz nélkül maradt. A magyar kormány örül, mert a magyar ellátás zavartalan.

Csütörtök délutántól Magyarország határozatlan időre felfüggesztette az Ukrajnába irányuló gázszállítást. A Földgázszállító Zrt. közleménye szerint a lépésre a hazai gázfogyasztás növekedése miatt volt szükség. A cég hangsúlyozza, hogy eddig is a hazai igények figyelembevételével szállítottunk gázt Ukrajnának. 2013 márciusa óta “a technikai és kereskedelmi feltételek függvényében, megszakítható módon, tehát nem garantáltan biztosítottunk” gázt.

Ukrajna gáz nélkül maradhat télre

Ukrajna az Oroszországgal vívott háborúja, és évek óta húzódó fizetési nehézségei miatt június óta nem kap gázt Oroszországból. Szükségleteit eddig magyar és lengyel forrásból fedezte. A lengyelek két hete állították le a szállítást, mivel a Gazprom – bejelentés nélkül – negyedével csökkentette a nekik szállított mennyiséget, így az ukránoknak már nem tudtak adni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.