Másfélmilliárd forintba került, de sok hasznot még nem hajtott a nagyszénási geotermikus erőmű

1,5 milliárd, részben uniós forintból újították fel a termálfürdőt, és építettek ki geotermikus fűtési rendszert Nagyszénáson 2015 végére.

A projekt évekig húzódott, és egy helyi önkormányzati képviselő szerint végül szabálytalanul valósult meg: hiányos az engedélyeztetése, a rákötések nem valósultak meg, a termálfürdő kihasználatlanul működik, a felesleges termálvizet pedig visszasajtolás helyett egy titkos csövön a közeli patakba vezetik.

„A települést kedvezőtlen demográfiai folyamatok jellemzik (…) Nagyszénáson a munkahelyek számát illetően mintegy 6-8 éve nem történt jelentősebb változás. (…) A lakosságot az alábbi fő betegségcsoportok érintik: szív- és érrendszeri, mozgásszervi, idegrendszeri, daganatos és légzőszervi megbetegedések.” – így ismertetik a körülményeket abban a tájékoztatófüzetben (PDF), amely a „Termálvíz-hasznosítási program Nagyszénás geotermikus adottságainak kiaknázásával” címet kapta.

A projekttől nem csak a turizmus fellendülését, ezáltal új munkahelyek létrejöttét, valamint a lakosság egészségi állapotának javulását várták és várják, hanem az önkormányzat energiaköltségének csökkenését is. A 96 Celsius fokos termálkútból kinyerhető geotermikus energiát az önkormányzathoz tartozó intézmények fűtésére fordítják, de lehetőséget ígérnek arra is, hogy magánlakások is rácsatlakozhassanak. A jól hangzó tervvel azonban mégsem stimmel minden. A helyszínen járva az derült ki, hogy már az indulás is döcögős volt, több évet kellett várni arra, hogy egyáltalán elindulhasson a beruházás. Az ötlet már 2011-ben felmerült, de csak 2014-ben kapták meg az 1 milliárd forintos uniós támogatást, és a végén mindössze 5 és fél hónap maradt a befejezésre – erről mesélt az Átlátszónak Nyemcsok János polgármester.
A teljes cikk itt olvasható.

Másfélmilliárd forintba került, de sok hasznot még nem hajtott a nagyszénási geotermikus erőmű from atlatszo.hu on Vimeo.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.