Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Masdar City a BASF-fel építkezik

Masdar City a BASF-fel építkezik

A BASF a világ első széndioxid-semleges és hulladékmentes ökovárosának kiemelt beszállítója, legalábbis a város építéséhez felhasználandó építési anyagok és rendszerek tekintetében.

A fenntartható energiaforrásokkal foglalkozó Masdar és a BASF aláírta az erről szóló partnerségi megállapodást.
 
Az ökovárost, amelynek egyes részeit a Grand Canyonról mintázták, várhatóan 2016-ban avatják fel és mindössze 50 ezer lakosa lesz. A tervek szerint a város ökológiai lábnyoma minimális lesz: negyedannyi energiát és vizet fogyaszt majd, mint egy hasonló méretű település. Ez számokban kifejezve 2 milliárd dollár értékű olaj-megtakarítást jelent 25 év alatt. A város lenyűgöző érdekessége egy – a település felett ernyőszerűen átívelő – napkollektor lesz, melynek cellái a nap járását folyamatosan követve energiát termelnek, éjszakára pedig becsukódnak.
 
Masdar City energiaszükségletének csökkentése érdekében a BASF innovatív, fenntartható és energiatakarékos építkezési megoldásokat nyújt a városfejlesztők számára. A BASF ugyanis számos olyan terméket fejleszt és forgalmaz, amelyek segítik az energiafelhasználás mérséklését, és csökkentik vagy megszüntetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ilyenek többek között a szigetelőhabok előállításához felhasznált polisztirén és poliuretán, a falfedő vakolatokba és gipszkartonba integrált fázisváltó anyagok, amelyek a légkondicionálás alternatívájaként jelentős áram- és karbantartási költségmegtakarítást eredményeznek, továbbá a tetőbevonatokhoz használt fekete pigmentek (amelyek csak csekély mennyiségű infravörös sugarat nyelnek el, ezáltal előzve meg a sötét felületek felmelegedését) vagy a speciális cementadalékok és keverékek, amelyek mintegy 60%-kal csökkentik a cementgyártás szén-dioxid kibocsátását.

Masdar City – az Egyesült Arab Emirátusok fővárosától, Abu Dhabitól mintegy 30 kilométerre található leendő ökováros – építése jelenleg az első fázisban tart. A technológiai újítások, kutatás és fejlesztés jövőbeni központjaként a város várhatóan a vezető cégek és kutatók célpontja lesz – ennek kiváló példája a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA), amely a közelmúltban döntött úgy, hogy új globális központját Masdar City-ben állítja fel.

Masdar
A Masdar egy Abu Dhabi-i székhelyű, megújuló energiával foglalkozó társaság, amely a fenntartható jövő érdekében alacsony szén-dioxid kibocsátású megoldások fejlesztésével foglalkozik. A Masdar tevékenysége és megoldásai teljesen egyedülálló módon a megújuló energia-technológia teljes skáláját lefedik: vezető oktatási és kutatási intézmény létrehozása, ígéretes technológiák finanszírozása, közművek fejlesztése és a világ első CO2 semleges városának felépítése. A társaság kizárólagos tulajdonosa a Mubadala Development Company.
Információk a BASF-ről

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: A Vegyipari Vállalat. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomvegyszereken át a nyersolajig és földgázig terjed. A BASF megbízható partnerként igyekszik hozzájárulni szinte minden iparág szereplőinek sikeres működéséhez. Forradalmian új termékeivel és intelligens megoldásaival a BASF fontos szerepet játszik az igazán fontos globális kérdések, mint például a környezetvédelem és klímaváltozás, energiahatékonyság, élelmezés és mobilitás megoldásában. 2008-ban a BASF forgalma meghaladta a 62 milliárd eurót, és mintegy 97.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán, a www.basf.com címen találhatók.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.