Martonyi: az energiabiztonság ma az egyik legnagyobb kihívás

Az energiához való biztonságos hozzáférés megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, amellyel ma az országoknak szembe kell nézniük – mondta Martonyi János külügyminiszter egy az energiabiztonságról és a diplomáciáról szóló nemzetközi konferencián Budapesten

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet által szervezett esemény megnyitóján a tárcavezető kiemelte: Magyarország energiapolitikájának alapja az együttműködés a közép-európai országokkal, és e kooperáció kiszélesítése miatt is volt nemzeti érdeke Horvátország csatlakozása az EU-hoz, valamint ezért is támogatja az unió további bővítését a Nyugat-Balkánon. Júliustól Magyarország vezeti a visegrádi csoportot (V4; Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), és elnöki programjában nagy hangsúlyt kapott az energiabiztonság – tette hozzá.

Martonyi János kifejtette: a diplomácia az elmúlt évtizedekben jelentősen megváltozott, ma már a nemzetközi gazdasági-pénzügyi helyzet, a terrorizmus elleni harc, a bevándorlás, a kiberbiztonság és a klímaváltozás is befolyásolja. Ilyen meghatározó tényező az energiabiztonság megteremtése is, ami egyúttal gazdasági, geopolitikai, biztonsági és környezetvédelmi kérdés is, továbbá a gazdasági versenyképesség fontos eleme – magyarázta.
A külügyminiszter hangsúlyozta: az energiaforrások az országok között egyenlőtlenül oszlanak meg, de az energia hiánya mellett a túl sok energia is probléma lehet, ha egy ország vezetői rosszul használják ki az ebből adódó lehetőségeket.

Varró László, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) gáz- és árampiaci igazgatóságának vezetője előadásában az energiaforrásokról beszélve azt hangoztatta: minden szempontból jó és környezetbarát megoldásnak tűnhet nagyobb hangsúlyt helyezni az elektromos áramra az energiafelhasználásban, de ez nem valósulhat meg, amíg más források optimálisabb választásnak bizonyulnak. A szén például olcsó és hatékony energiaforrás, és jelenleg Európa csaknem annyi szenet importál, mint amennyi gázt Oroszországból – mutatott rá. Hozzáfűzte: de ha nem csökken a fogyasztás jelenlegi üteme, a készletek hamar kimerülhetnek. Az olajról elmondta: nagy előnye, hogy könnyű szállítani és tárolni. Ráadásul 20 liter olaj annyi energiát ad, amennyi 20 napig elég lenne egy ház fűtésére. E tulajdonságai miatt marad az olaj továbbra is meghatározó energiaforrás – vélekedett. Varró László a gázzal kapcsolatban megjegyezte, hogy Kínában hatalmas kereslet van rá, az ország a Közép-Ázsiában termelt gáz jelentős részét felvásárolja. A megújuló energiaforrásokat illetően pedig azt közölte: ezek egyre komolyabb részét adják az országok energiafelhasználásának, de nagy kihívást jelent az újfajta források miatt az energiaellátás rendszerének átalakulása, ami nagy rugalmasságot követel az országoktól.

Ajánlott tartalom

A gyakorlatban is jól teljesít az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer

„Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében létrejövő hitelesített energiamegtakarítások tőzsdei kereskedése újabb lendületet adhat a hazai energiahatékonysági piac fejlődésének” – emelte ki Juhász Edit elnök a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mellett Működő Állandó Választottbíróság (MKIK VB) által szervezett közös konferencián, 2024. április 23-án, Budapesten.