Máris géneket módosít a klímaváltozás

Gének megváltoznak, a fajok fiziológiája és fizikai tulajdonságai, mint a testméretük megváltozik, a fajok élőhelyei módosulnak, és tiszta jeleit látjuk annak, hogy teljes ökoszisztémák vannak stressz hatása alatt – írta Brett Scheffers, a Floridai Egyetem professzora a Science tudományos lapban publikált tanulmányában.

A kutató bizonyítékokat mutatott be azzal kapcsolatban, hogy a csupán egy Celsius-foknyi globális felmelegedés is a földi élet minden szintjére hatással van. Scheffers és munkatársai – tíz különböző országból – arra jöttek rá, hogy az egészséges élet alapját képező ökológiai folyamatok 80 százalékánál kimutatható a klímaváltozásra adott válaszreakció. A legtöbben arra számítottak, hogy csak évtizedek múltán lehet majd ilyen szinten érzékelni a változást, írják a tanulmány szerzői. A hatásokat viszont az emberek is érzékelhetik, például megnövekedik a kárvetők száma, több a járvány, megjósolhatatlan változások következnek be a haltenyészetekben, és csökken a terméshozam. Azért is fontos megérteni, hogy a természet miként reagál a változásokra, mert ugyanezeket az elveket alkalmazhatják a tenyésztett és termesztett fajoknál is, írja az index.hu. 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.