Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Szelektív hulladék / Márciustól teljessé válik a szelektív hulladékgyűjtés Nyíregyházán
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Márciustól teljessé válik a szelektív hulladékgyűjtés Nyíregyházán

Márciustól teljessé válik a szelektív háztartási hulladékgyűjtés Nyíregyházán – közölte Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely polgármestere sajtótájékoztatón csütörtökön.

A város döntő részén már eddig is szelektíven gyűjtötték a háztartások a hulladékot, március 1-jjétől pedig a szolgáltatásból korábban kimaradt 11 településrészen is megteremtik a feltételeket – mondta az önkormányzati vezető.  Az érintett 11 városrész, Felsőpázsit, Oros, Malomkert, Borbánya, Kistelekiszőlő, Rozsrétszőlő, Butykatelep, Huszár-telep, Nyírjes, Nagyszállás és Kőlapos 10 ezer háztartásának az önkormányzat veszi meg és osztja ki a biohulladék-gyűjtő edényeket. A helyhatóság mintegy 60 millió forintot költ a hulladékgyűjtő edényzet vásárlására.

A város többi családi házas övezetében még 2004-ben vezették be a biohulladék gyűjtést, ami akkor szintén tízezer háztartást érintett.  A közel 120 ezer lakosú Nyíregyházról a szelektíven gyűjtött háztartási hulladék az orosi városrész határában lévő lerakó telepre kerül, amelyet az Európai Unió által támogatott térségi hulladék-gazdálkodási program keretében fejlesztenek. Az első, 9,5 milliárd forint értékű beruházási ütemben – 2010-ig – Kisvárdán és Nagyecseden készült el korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek megfelelő regionális lerakó, míg a nyíregyháza-orosi építése 2011. végére fejeződik be. Az utóbbinak az első cellája azonban már fogadja a hulladékot, január végéig mintegy hatezer tonnát helyeztek el benne.

Nyíregyháza-.Oroson komposztáló telep is működik, oda az újrahasznosítható szervesanyag tartalmú biohulladék kerül. Az előállított komposztot Nyíregyháza zöldterületein használják fel, a növények tápanyag-utánpótlásához. Az első beruházási rész kiegészítéseként a térségben bezárt települési hulladék-lerakók rekultivációját is megoldják a következő években, a mintegy 7 milliárd forint értékű projekt pályázatát már be is nyújtották uniós támogatás elnyerésére. A későbbi második ütemben – ugyancsak több milliárdos költségből – a hulladékhasznosítási rendszert építik majd ki.

Ajánlott tartalom

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.