Maradhatnak az egészségkárosító rovarirtók?

Az Európai Tanács 2010. december 20-i ülésén a mérgező, egészségünket veszélyeztető biocidok (rovar- és rágcsálóirtó, valamint fertőtlenítő szerek) piacon tartása mellett foglalt állást.

A Tanácsi Közös Álláspont jelentős visszalépés az Európai Parlament (EP) által szeptemberben megszavazottakhoz képest. Az EP a veszélyes anyagok kevésbé káros alternatívákkal való kiváltását támogatta, ahogyan azt korábban a REACH, a vegyi anyagok uniós szabályozása is előírta. Az EU új rendelete a piacon lévő mintegy 50 ezer biocid engedélyezését szabályozná. A jogszabályt első olvasatban tárgyalják az uniós döntéshozók. Sok biocidot annak ellenére árusítanak lakossági felhasználásra, hogy lehetséges rákkeltő, az immun- vagy hormonrendszert károsító hatású anyagokat tartalmazhatnak. A Levegő Munkacsoport szerint jelenleg nincsenek megfelelő előírások a biocidok biztonságos használatára. A hatóságok az EU-ban évente több mint 15 ezer biocid-mérgezésről szereznek tudomást, melyek 56 százaléka az erre különösen érzékeny gyerekeket érinti. Az Európai Bizottság szerint, az új biocid-rendelet célja, hogy fokozottabban óvjuk az emberi egészséget és a környezetet.

A Tanács által elfogadott módosítás viszont az egyszerűen megszerezhető halasztási lehetőségek miatt nem biztosítaná, az olyan veszélyes biocidok betiltását, mint a hormonkárosító triklozán vagy a mutagén karbendazim. A Tanács továbbá úgy döntött, hogy az ideg- és az immunrendszer fejlődésére mérgező anyagokat egyáltalán nem kell kiváltani, így éppen a leginkább veszélyeztetettek, a gyermekek, magzatok egészségét teszi kockára ez a döntés. Előremutató viszont, hogy a Tanács szigorú engedélyekhez kötné a nanoanyagokat tartalmazó biocidok alkalmazását. Annak ellenére alkalmazzák egyre szélesebb körben a nanobiocidokat, hogy sok bizonyíték van arra, hogy kockázatot jelentenek az egészség, illetve a környezet számára. Egészségügyi szervezetek szerint a jogszabály továbbra sem veszi figyelembe azt sem, hogy nagyon sokszor feleslegesen használunk antibakteriális szereket, ami jelentősen hozzájárul a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához. A Levegő Munkacsoport bízik abban, hogy a jogszabály jövőre várható végleges elfogadása során az Európai Parlament és a Tanács tagjai nem engedik, hogy az ipar rövid távú érdekei felülkerekedjenek az emberi egészség védelmén.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.