Már több elektromos töltőállomás van Japánban, mint benzinkút

A távol-keleti országban komolyan veszik, hogy a jövőt az elektromos autók jelentik.

Elon Musk Tesla-vezér a Model 3 bemutatójakor nemcsak az új autót – és a hozzá tartozó elképesztő előrendelési számokat – jelentette be, hanem azt is, hogy a cég jelentős mértékben növeli a töltőpontok számát. Az új Destination Charging, azaz a végponti töltőegységek helyét nemrég meg is mutatta a Tesla, és bár Magyarországra egy sem kerül, Európát rendesen megszórták vele. Bár a számuk így jelentős mértékben emelkedett, a japánok korábbi eredményét egyelőre nem sikerült megdönteniük.

A The Japan Times korábbi cikke szerint Japánban 2015 elején történelmi esemény történt: a világon első országként több elektromos töltőpontot építettek ki, mint ahány benzinkút van az országban. A számok nyelvén ez konkrétan annyit tesz: míg elektromos autót 40 ezer helyen lehet tölteni, a hagyományos üzemanyagot csupán 34 ezer helyen árulják.

Az állomások legtöbbjét a Nissan építette, ami nem csoda, hiszen a Leaffel szeretnénk piacvezetővé válni – ezt jelzi az is, hogy nemrég féloldalas újsághirdetésben mentek neki a Teslának. A cég szerint csak akkor lehet fejlődést elérni az elektromos közlekedés terén, ha közben a töltőhálózatot is fejlesztik. Márpedig úgy tűnik, ebben nincsen hiba.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.