Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Már nem ingyenesek Washingtonban a műanyag bevásárló szatyrok

Már nem ingyenesek Washingtonban a műanyag bevásárló szatyrok

Ezentúl minden műanyag bevásárló szatyorért öt centet kell fizetniük Washingtonban a vevőknek.

Az Egyesült Államokban elsőként a főváros vezetése döntött úgy, hogy környezetvédelmi célzattal megszünteti az élelmiszerboltokban az ingyenes szatyorhasználatot. Adrian Fenty polgármester január 1-jétől rendelte el, hogy a vásárlóknak fizetniük kell minden szatyorért, amely eddig ingyenes volt.
A tengerentúli üzletekben vásárolt termékeket általában egyszer használatos ingyenes műanyag szatyrokba teszik. Fenty szerint az ötcentes díj segíthet abban, hogy tisztábbá váljanak a fővárosi vízi utak, amelyek egy része – különösen az Anacostia folyó – erősen szennyezett zacskókkal.
A zacskódíjból befolyt pénzt a főváros vezetése a tisztítási műveletekre kívánja fordítani. Az elhagyott, elhajított műanyag zacskók gyakran ugyanis a fák lombozatában kötnek ki, villamos vezetékekbe csavarodnak vagy eltömítik a lefolyókat.

A polgármester közölte, hogy nem csak a folyótisztítás finanszírozását célozza a zacskódíj, hanem döntésével az emberek értésére akarja adni, hogy környezetük tisztán tartását szolgálja, ha saját bevásárló szatyraikkal érkeznek a boltokba.
Az ötcentes díjat nem csupán a műanyag-, hanem a papírzacskókra is kirótták az élelmiszert és alkoholt vásárlók körében. Az Egyesült Államokban a vásárlók sok üzletben máig hagyományosan papírzacskókba csomagolják, illetve csomagoltatják a termékeket (a vevők több boltban még választhatnak is, milyen zacskót kérnek).
A főváros az új rendelet előkészítésére korábban 122 ezer, többször használatos bevásárló szatyrot osztott szét az idősek és a szegények között, akik panaszkodtak, hogy az ötcentes szatyordíj tovább nehezíti helyzetüket.

Ajánlott tartalom

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke: a szakértők szerint 80 százalékukban megtalálható a hulladék.