Már megdőlt a tavalyi Föld Órája rekord!

Sikerült megdönteni az eddigi rekordot, és átlépni a tavaly csatlakozott országok számát! Idén már 92-re emelkedett azoknak az országoknak a száma, akik hivatalosan is regisztrálták magukat a Föld Óráján való részvételre, míg tavaly 88-an csatlakoztak.

Az eddigi állás szerint, Honduras lépett be a résztvevők táborába legutoljára. A bűvös cél a 100 csatlakozó ország elérése. A településeket tekintve1100-nál járunk, ám ez a szám percről percre emelkedik.

Az idei Föld Órája másik nagy áttörése, hogy a Tokyo-torony és a Brandenburgi kapu fényeinek lekapcsolásával az összes G20 ország részt vesz a kezdeményezésben. Idén először állnak mindannyian az akció mellé.

A csatlakozottak között eddig 17 olyan ország szerepel, akik legelőször vesznek részt a lekapcsolásban, köztük Csehország, Kambodzsa, Madagaszkár, Nepál, Paraguay, Szaúd-Arábia és a Feröer-szigetek.

A Föld Óráján résztvevők körének folyamatos növekedése is jelzi, hogy az emberek igenis cselekedni akarnak, és egy fenntartható világban szeretnének élni. A sohasem látott nemzetközi összefogás nagy nyomást gyakorol a döntéshozókra is, akik már nem hagyhatják figyelmen kívül emberek millióinak akaratát.

Mei Lan, az óriáspanda lett a Föld Órája nagykövetasszonya

Mei Lan, az óriáspanda lett a Föld Órája 2010 első bundás nagykövete. A panda hivatalos megbízatása azzal kezdődött, hogy elindította hazájában, Chengduban a visszaszámlálást a lekapcsolásig. Ugyan Mei Lan Atlantában született, ősei több mint 8 millió éven át éltek Chengduban, ahová most ő is hazatért.

Chengdu csatlakozott elsőként hivatalosan is a Föld Órája 2010-hez, így Mei Lan, most 13 millió ember elkötelezettségét testesíti meg a klímaváltozás elleni harcban. Chengdu önkormányzatának szóvivője azt is kiemelte, hogy a város elkötelezett az alacsony szénigényű fejlődés iránt, és egy világszínvonalú kertvárossá szeretne átalakulni, ahol a természet és az ember harmóniában élnek egymással. A Föld Órája kiváló esemény arra, hogy város tettekkel is bizonyítsa elhatározását.

Mei Lan olyan neves Föld Órája nagykövetek sorába áll be, mint Desmond Tutu, Cold Play vagy Cate Blanchett. A bundás nagykövetasszony bokros teendőit az érdeklődők nyomon követhetik a Twitteren www.twitter.com/earthour és a www.earthhour.org -on.

Világító focimeccs a Föld Óráján

Mi más is fejezhetné ki annál szemléletesebben a világ összefogását a klímaváltozás ellen, mint az, hogy a Föld Órája 2010 immáron egy nemzetközi bajnokságon is megjelenik majd. Idén a FIFA Világkupát Dél-Afrikában rendezik meg, ahol speciális világító Föld Órája focira hívják majd meg a közönséget, híres médiaszemélyiségek társaságában.

A játék teljesen sötétben zajlik, csupán az eszközök fénylenek majd, így a mellények, a zoknik, a cipőfűzők, a pálya vonalak, a kapuk és a labda. A fénylő hatást UV fénnyel érik el, semmilyen kemikáliát nem használnak majd.

Az UEFA (Union of European Football Associations) hivatalosan is megerősítette, hogy támogatja a Föld Óráját, az S.L Benfica híres játékosa, Nuno Gomes pedig a Föld Órája nagyköveteként igyekszik segíteni a kampányt Protugáliában.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.