Már lehet pályázni a Klímabarát Otthon 2 programra

A Klímabarát Otthon Program részeként már a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújításra, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) az MTI-vel kedden.

A minisztérium közleményében kiemelte: a Klímabarát Otthon program nyáron meghirdetett panelpályázata után a tárca ezúttal a hagyományos építésű épületekre és lakásokra is kiterjesztette a klímavédelmi célú pályázatot. Ezen olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető szén-dioxid-kibocsátáscsökkenést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. Komplex felújítás esetén a KlímaBónusznak köszönhetően akár 60 százalékos támogatás is elérhető.
A minisztérium közleménye szerint a lakóépületek energiahatékony felújítása pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott klímavédelmi eszköz, az épületekhez kapcsolódó kibocsátások adják ugyanis a teljes magyar szén-dioxid-kibocsátás 30 százalékát.
A zöldtárca emlékeztetett: a Klímabarát Otthon panel pályázatára eddig több mint ezer pályázat érkezett milliárdos értékben, elbírálásuk folyamatos. Pozitív döntés eddig 860 pályázatról született, mintegy 13 milliárd forint támogatásról. A kifizetések a támogatási szerződés megkötését követően azonnal megkezdődhetnek.
Klímavédelmi csomagja részeként a zöldtárca szintén decemberben uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű izzócsere pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése érdekében. Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak.

Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23.900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményez. A pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.
A tárca további klímavédelmi tervei között szerepel klímaerdő telepítése is uniós forrásból, a nemzeti parkok területén. Az őshonos fafajokból álló, mintegy 220 ezer hektárnyi klímaerdő az üvegházhatású gázok csökkentésével globálisan hat az éghajlatváltozás ellen. Csaknem 300 millió forintból évi 2.700 tonna szén-dioxid-megtakarítás érhető el a minisztérium szerint.
Szintén uniós forrásból rövidesen mintegy 300 millió forint értékben ír ki pályázatot a tárca a régi, bezárt hulladéklerakók rekultivációjára, valamint az illegális hulladéklerakatok felszámolására.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.