Már két Föld típusú bolygóról tudunk

A NASA kutatói bejelentették, hogy a Kepler űrtávcső segítségével sikerült felfedezniük két új exobolygót, melyek leginkább a Földhöz hasonlítanak. A Lyra csillagképben, a Földtől 950 fényévre található égitesteket Kepler-20E, illetve Kepler-20F névre keresztelték; nevüket a Kepler-20 katalógusjelű csillagról kapták.

A Kepler-20E átmérője csupán 3 százalékkal nagyobb a Földénél, a Kepler 20F-é pedig a kilenctizedét teszi ki. Eddig ezek a legkisebb, felfedezett bolygók, amelyek a Naphoz hasonló csillag körül keringenek, írja az index.hu. A NASA kutatóinak elmélete szerint a planéták felszínét szilikátokban és vasban gazdag sziklák borítják, valamint az is elképzelhető, hogy a távolabbi bolygót vízgőz boríthatja. Ígéretes tulajdonságaik ellenére valószínű, hogy a Kepler-bolygók nem kolonizálhatók. A Kepler-20E 6,1 nap, a Kepler-20F pedig 19,6 nap alatt kerüli meg a csillagot, emiatt pedig az előbbin 815, az utóbbin pedig 426 Celsius fokra becsülik a felszíni hőmérsékletet. Ennek ellenére mostanáig nem sikerült olyan bolygót felfedezni, amelyek ennyire hasonlítanának a Földhöz. A közelmúltban felfedezett Kepler-22B ugyan a lakhatási zónán belül található, méretét tekintve mégis 2,4-szer nagyobb a Földnél.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.