Már igényelhető a zöld rendszám

A Kormányhivatalokban kérhetik a villanyautó-tulajdonosok a megkülönböztető rendszámtáblát.

A Kormányhivataloknál már igényelhető a zöld rendszám, amelyből elkészült az első próbanyomat is. A vonatkozó jogszabályok módosításával minden akadály elhárult, hogy a villanyautókat a környezetkímélő járművek jelölésére használható zöld alapszínű különleges rendszámtáblával szereljük fel. A zöld rendszám megjelenése nagy előrelépés, ugyanis ez szolgáltat majd jogalapot a különböző kedvezményekre. A zöld rendszám bevezetését a Jedlik Ányos Tervben rögzítették először, amelyet a Kormány idén nyáron fogadott el. A zöld rendszámot a Tervben foglalt szeptember 30-i véghatáridő előtt sikerült bevezetni.

Az elektromobilitás széleskörű elterjesztése érdekében létrehozott Jedlik Ányos Klaszter munkacsoportjai pedig szeptember 30-ig teszik le a Kormány asztalára az elektromobilitást elősegítő ösztönző csomagra vonatkozó javaslatukat, amely már konkrét törvénymódosítási ajánlásokat is tartalmaz. A cél, hogy 2020-ig – az uniós irányelvekben megfogalmazott céloknak megfelelve – Magyarországon a forgalomban lévő autók mintegy 1,5%-a elektromos jármű legyen.

A Jedlik Ányos Terv elfogadásával és a Jedlik Cselekvési Terv végrehajtásával hazánk az egyik első uniós tagállam, amely rendelkezik az elektromobilitás elterjedését ösztönző nemzeti cselekvési tervvel.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.