Már édesvízbe is terveznek szélerőműparkot

A tengerpartok után most már a tavak felett süvítő szél kiaknázása is felmerült: a világ első édesvízi szélerőműparkját az észak-amerikai Erie-tóra tervezik.

Az amerikai General Electric (GE) közlése szerint a parkot Cleveland partjától tíz kilométerre építenék meg. A Lake Erie Energy Development (LEED) közhasznú társasággal karöltve 2012-ig öt, összesen húsz megawatt teljesítményre képes szélkereket állítanak fel a tóban – közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (http://derstandard.at). 2020-ig a szélerőműpark teljesítményét ezer megawattra kívánják növelni.
A kezdeti beruházások összege 80 és 100 millió dollár (18 és 22,5 milliárd forint) közé esik a LEED egyik szóvivője szerint.

Ohio állam a vízi szélerőműprojektet adókedvezménnyel támogatja. Az Erie-tó a Nagy-tavak legsekélyebbike, így előnyös terep a szélkerekek felállítására. Már New York állam és Kanada is vizsgálja vizeinek alkalmasságát szélerőműparkok létrehozása szempontjából.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.