Már a gyáli lerakón sem vész el az energia

Az .A.S.A. Hódmezővásárhely és Debrecen után központi telephelyén is hasznosítja a biogázt.

Az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában üzembe helyezték a lerakón keletkező gázokat hasznosító kiserőművet. A berendezés a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban termel hőt és villamos energiát. Új fejlesztésével az .A.S.A. az egyetlen olyan hulladékos közszolgáltató Magyarországon, amely saját tőkéből beruházva, három érdekeltségének telephelyén, Gyálon, Debrecenben és Hódmezővásárhelyen is munkára fogja a depóniagázt.

Biogáz akkor keletkezik, ha szerves anyagok oxigénmentes környezetben bomlanak le. A hulladéklerakó belsejében keletkező gázt depóniagáznak nevezzük, melynek kontrollált elégetésével értékes energiát nyerhetünk. Az .A.S.A. Magyarország Kft. hasonló hódmezővásárhelyi és debreceni beruházásai nyomán gyáli hulladékkezelő központjában is elindította a depóniagáz hasznosítását.

A több ütemben kiépülő gyáli lerakó első 6 hektárján egy évtizede gyűlik a hulladék. Elsősorban Pest megyei déli és keleti agglomerációjának településeiről, mintegy 300 ezer lakos kommunális hulladéka, valamint a főváros mintegy 3000 gazdálkodó szervezetétől begyűjtött hulladék kerül ide.

A jelentős méretű depónián harminc gázkutat létesítettek az óránként keletkező mintegy 300 m3-nyi értékes biogáz kitermelésére. A kutakat összekötő csőrendszer összegyűjti és egy kiserőműhöz vezeti a gázt, amely azt két, összesen 500 kW-os teljesítményű gázmotorban égeti el. A gázmotoros kiserőmű a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban, akár 90%-os hatásfokkal termel hőt és villamos energiát.

A depóniagázból nyert hőenergia az irodaépület fűtése és melegvíz-ellátása során hasznosul: teljes mértékben kiváltja az eddig használt földgázt. A termelt áramot pedig zöldáramként táplálják be a villamos energia hálózatba. A beruházás környezetvédelmi hozadéka – a fosszilis energiahordozók kiváltása mellett – abban áll, hogy a hasznosított, erőteljesen üvegházhatású metánt tartalmazó depóniagázt nem engedi a légkörbe távozni.

A létesítmény átadó ünnepségén Nagy Andor, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke a zöldgazdaság jelentőségét méltatta. Elmondta, hogy jelenleg Magyarországon mintegy 40 biogáz üzem működik. A Zöld Széchenyi Terv keretében a jövendő kormányzat kiemelt területként kezeli és kedvező feltételek biztosításával támogatni kívánja a hulladékokat feldolgozó biogáz üzemek számának jelentős növelését. Az A.S.A. kezdeményezése példaértékű, hiszen a kommunális hulladéklerakóhelyek az egyik legkomolyabb biogáz potenciált jelenthetik a későbbiekben.
Gyimesi István, Gyál város polgármestere a közös, kölcsönös előnyöket nyújtó fejlődés időszakaként jellemezte a település és az .A.S.A. egy évtizedes együttműködését. Az .A.S.A. Magyarország Kft. nemrégiben kinevezett, új country managere, Németh István pedig a vállalat töretlen elkötelezettségét hangsúlyozta a hulladékok hasznosításának korszerű, innovatív megoldásai iránt.

A több mint 100 millió forintos beruházás kivitelezője a Zöld NRG Agent volt.

Ajánlott tartalom

Zöld színnel a fenntarthatóságért és a tudatosabb döntésekért

Egyedi zöld színt vezet be termékein a kulacsokat és Microdrinkeket forgalmazó Waterdrop vállalat. A feltűnő, élénk színnel a vállalat kifejezi elköteleződését a környezetvédelem és fenntarthatóság mellett, és egyben szeretné felhívni a figyelmet a környezettudatosabb életmód fontosságára, és a választás lehetőségére.