Már a bevásárlást is felülírja a klímaváltozás

Reggeli kávé? Utána egy frissen facsart narancslé? Friss banán? Felejtsük el! A klímaváltozás következtében az elkövetkező évtizedekben olyan közkedvelt élelmiszeripari cikkekből keletkezhet hiány, amelyek ma a mindennapi táplálkozásunk részei.

Képzeljünk el egy világot, ahol egy reggeli kávé ára felér egy éttermi vacsorával, ahol csak a kiváltságosoknak jut banán, vagy narancs, és a kedvenc mogyorókrémünk egyszerűen eltűnik az áruházak polcairól. Nem kell valamilyen örült sci-fi író könyvére gondolnia: ilyen lehet a világ néhány évtizeden belül. „A globális felmelegedés okozta klímaváltozás sok területen felgyorsítja a talajeróziót, a gyakoribbá váló aszályos periódusok, illetve a hirtelen, özönvízszerűen érkező esőzések következtében ráadásul a magasabb hőmérséklet új növényi kártevők elterjedését is segíti.(Ráadásul a termőföldek fele már károsodott.)  Ez már ma is gyakran okoz kieséseket a termelésben és ez a jövőben gyakrabban és súlyosabban fog előfordulni” – vélekedett Thilo Pommerening a World Wildlife Found (WWF) klímavédelmi szakembere. A környezetvédő szervezet összegyűjtött néhány olyan árufajtát a világból, amelynek termesztését súlyosan érinti a klímaváltozás és ennek következtében a jövőben várhatóan jelentősen emelkedni fog az áruk, illetve gyakorta hiánycikké válhatnak a piacon.

Kávé

A világ legnagyobb kávétermelő országaiban, Brazíliában, Peruban és a dél-kelet ázsiai régió országaiban, mint Vietnamban a kávétermelés sok régióban az egyetlen megélhetési forrása az ott élőknek. Viszont a klímaváltozás következtében globálisan a jelenleg kávétermelő területek fele használhatatlanná válik 2050-re, egyes országokban pedig még súlyosabb lehet a veszteség. Brazíliában például a kávétermelésre használt mezőgazdasági területek hetven százalékát fenyegeti a talajerózió.

Banán

A világ legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcsfajtája tucatnyi ország egyik legfontosabb bevételi forrása. Viszont ezt a főként trópusi területeken termelt gyümölcsfélét már most is erősen sújtja a klímaváltozás: a megnövekedett hőmérséklet, gyakoribb áradások ugyanis kedveznek különféle baktériumos és gombás megbetegedéseknek, amelyek akár a teljes termés kiesését okozhatják. Az egyik legnagyobb banántermelő országban, Kolumbiában például 2060-ra a banánültetvények hatvan százaléka használhatatlanná válik emiatt a becslések szerint.

Narancs

A legkedveltebb citrusfélét viszont éppen ellenkezőleg: az aszály fenyegeti. A világ narancstermelésének felét előállító Brazíliában és a komoly részarányt képviselő Kaliforniában komoly gondok vannak: a nagy narancstermelő Sao Paolo államban az ültetvények 80 százaléka öntözésre szorul: ez a hatvanas, hetvenes években elképzelhetetlennek tűnt. Kaliforniában az évszázad szárazsága pusztít: a vízkorlátozások következtében a teljes mezőgazdasági termelés összeomolhat a területen a jövőben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.