Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Már 700 ezer faj az Élet enciklopédiájában

Már 700 ezer faj az Élet enciklopédiájában

Elindult az Élet enciklopédiája elnevezésű internetes fajlista második változata, amelyben immár 700 ezer fajleírás található, 600 ezer állókép és videó kíséretében.

A 2007-ben kezdődött program célja, hogy feltérképezze a ma ismert mintegy 1,9 millió növény- és állatfajt. Az első változat, amelyet 2008-ban bocsátottak ki, még csupán 30 ezer fajt tartalmazott. Azzal a kihívással szembesültünk, hogy minél több információt gyűjtünk össze, annál nehezebb lehet az adatbázist használni – mondta Erick Mata, az enciklopédia ügyvezetője. A fajlistát biológiai határozóként az iskolásoktól a kutatókig bárki használhatja, sőt fényképekkel, megfigyelésekkel hozzá is járulhat az egyes bejegyzésekhez. Bizonyos esetekben a klímaváltozás bizonyítékai lehetnek például az előfordulási területekről szóló kiegészítések.

 
A honlap jelenleg angol, spanyol és arab nyelven tartalmaz információkat, a későbbiekben azonban további nyelvek használatát is tervezik az interaktív felületeken. A spanyol nyelvű tartalmat a mexikói CONABIO és a Costa Ricai INBio, az arab nyelvűt pedig az egyiptomi Alexandriai Könyvtár biztosítja a globális kezdeményezés partnereként.
A washingtoni Smithsonian Intézet által vezetetett, szabadon hozzáférhető fajlista a www.eol.org/  címen érhető el.

Ajánlott tartalom

Az ember még azelőtt megváltoztatta a himalájai gleccsert, hogy eljutott oda

Az ember több száz évvel azelőtt megváltoztatta a Himalája egyik legmagasabb gleccserét, hogy eljutott oda amerikai kutatók szerint, akik az ipari forradalom több mint kétszáz évvel ezelőtti kezdetének bizonyítékaira bukkantak a gleccserből vett jégmintában.