Malmö, a zöld város

A Svédországot Dániával összekötő Öresund-hídról ismert Malmö városa érdekes okosotthon-programba kezdett.

A gyanútlan járókelőnek fel sem tűnik, hogy a Hållbarheten névre keresztelt épületet egy rakás új technológiai megoldással látták el. Van rajta városi szélgenerátor, napelem, töltőállomások elektromos és gázüzemű autók számára. A napelemek biztosítják az áramot és a távhőt. A mosó- és a mosogatógép is a távhő melegvizét használja, ezzel is csökkennek az energiaköltségek. Peder Berne nemrégiben költözött ide a családjával.

– Ebben a lakásban élünk, én, a feleségem és a gyerekeink, Hedwig és Truls. Az interfész segítségével ellenőrizhetem az energiafogyasztásom. Pontosan látom, hogy a lakásban mi mennyit fogyaszt éppen. Itt vannak a helyiségek mérőórái. Most belépek a konyhába, ahol látom, hány fok van valójában, és magát a beállított értéket is. Látom, hogy a konyhában mely eszközök mennyi energiát fogyasztanak éppen, és hogy az pénzben mit jelent. Ez a harmadik legdrágább órája a napnak. A lámpák ki-bekapcsolása automatikusan történik a külső fényviszonyoknak megfelelően. De arra is lehetőséget ad, hogy akkor mosogassak vagy mossak, amikor a legolcsóbb az áram. A tesztidőszakra kaptunk egy elektromos autót. Jelenleg ez a családi kocsink, ami többé-kevésbé megfelel az igényeinknek. Nem járunk vele messzire, a nagyszülők a szomszédos Lund városában élnek. Ezekre az utakra tökéletesen megfelel – mesélte Peder Berne.

Az épületben az energiafogyasztás csökkentésének okos megoldásait tesztelik. Természetesen a megújuló energiaforrások állnak a fókuszban. A lakások melletti gépházban egy csövekből, mérőórákból és melegvíz-tárolókból álló bonyolult hálózat található, amely a kutatóknak lehetőséget ad arra, hogy lakásokban más-más technológiával kísérletezzenek. A nyolc lakásból négyben távfűtést, a többiben pedig biogázt vagy elektromos hőszivattyút alkalmaznak.

A Hållbarheten új szintre emeli a fenntartható lakhatással kapcsolatos kutatásokat. A ház tökéletesen illeszkedik a tágabb közösségi elképzelésekhez. West Harbor negyedét az 1990-es évek közepén kezdték el kiépíteni egy volt ipari hulladéklerakó helyén, azzal a céllal, hogy létrehozzák Európa első fenntartható lakónegyedét.

– A kitűzött célt mára megvalósítottuk. A megújuló energiát 100 százalékban helyben állítjuk elő egy érdekes, víztározókból, szélkerekekből, napelemekből álló rendszer segítségével. Ez mind megvalósult. De ha az egész 100 hektáros területről beszélünk, akkor még van teendőnk. Azt szeretnénk elérni, hogy 2030-ra az egész város klíma-semleges legyen – mondta Christer Larsson, a malmöi várostervező iroda vezetője.

A projekt megvalósulása hatalmas előrelépést jelenthet a környezetvédelem területén.

forrás: euronews.com

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.