Malajzia több konténernyi műanyaghulladékot küld vissza Magyarországra

Malajzia újabb 110 konténernyi műanyaghulladékot küld vissza egyes országokba, köztük Magyarországra azt követően, hogy korábban már 150 konténernyi hulladékot sikeresen visszaszármaztatott a küldő országokba – számolt be hétfőn a kormány.


A környezetvédelemért is felelős tárca közleményében azt írta, hogy mintegy 3737 tonna műanyaghulladékot küldött vissza fejlett országokba, egyebek között az Egyesült Államokba, Franciaországba, Japánba, Kanadába, Nagy-Britanniába és Spanyolországba. Yeo Bee Yin miniszter, Butterworth Portban beszélt egy sajtóértekezleten. Ide korábban számos műanyaghulladékkal teli konténer került. A település 290 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Kuala Lumpurtól. A miniszter azt mondta, hogy újabb 110 konténert küldenek vissza a származási országokba, köztük 60 konténert az Egyesült Államokba, 15-öt Kanadába, 14-et Japánba juttatnak vissza. A maradék pedig Belgiumba, Franciaországba, Jamaicára, Magyarországra, Mexikóba és Nagy-Britanniába kerül. Yeo Bee Yin kiemelte, hogy a hulladék visszajuttatása összhangban van a veszélyes hulladékokról és szállításukról szóló Bázeli Egyezménnyel, amelyhez Malajzia is csatlakozott. Tájékoztatása szerint az érintett államoknak ez nem kerül pénzbe, mert a költségeket azokra a cégekre terhelik, amelyek felelősek a Malajziába törvénytelenül importált műanyaghulladékért. A miniszter kifejtette, “nem a pénz, hanem a méltóság számít”. Hozzátette: “Nekünk nem kell fizetnünk a visszaszállításért, és nem is akarunk erre egy centet sem költeni. Nem vagyunk a világ szemétlerakója.”

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.