Majdnem minden nyolcadik madárfaj léte veszélyben van

A világ jelenleg ismert 10.064 madárfajából 1313 veszélyeztetett.

Elsősorban a trópusi erdőkben élő madaraknál jelentősebb a vártnál a  visszaesés – jelentette a BirdLife International nevű szervezet, amely négyévente felülvizsgálja és elemzi a madárfajok helyzetét. A jelentés szerint csak az Amazonas vidékén mintegy száz madárfaj léte került olyannyira veszélybe, hogy a kihalás fenyegeti. Ez különösen az olyan hosszú életű fajoknál ad okot aggodalomra, mint a Rio Brancó-i hangyászmadár (Cercomacra carbonaria), amely még a kisebb mértékű fakitermelésekre is érzékenyen reagál. Egyes fajok, mint például a Kollar-tüskefarkú (Synallaxis kollari) a következő évtizedekben élőhelye 80 százalékát veszítheti el, így a legmagasabb, kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolták.

“A szójaültetvények miatt vagy a szarvasmarhák legeltetése céljából kiirtott erdők eltűnésével sok madárnak tűnik el az otthona és élettere – fejtette ki Olaf Tschimpke, a németországi Nabu madárvédelmi szervezet elnöke. Az elmúlt 20 évben például több mint egymillió jegesréce tűnt el a Balti-tengerből, amivel a faj a sebezhető kategóriába került a veszélyeztetett fajok vörös listáján. Az Afrikában élő fehérhátú és karvalykeselyűk, hasonlóan ázsiai rokonaikhoz, gyors állománycsökkenést szenvedtek el a mérgezés, az emberi üldözés és az élőhelyeik eltűnése következtében. Mindkét fajt a veszélyeztetett kategóriába sorolták át – olvasható a BirdLife International magyarországi szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljuttatott közleményében. 

Szerencsére javuló tendenciákról is beszámol a BirdLife jelentése. A tengerparti hangyaevő (Formicivora littoralis), egy kisméretű faj Délkelet-Brazíliában, már nem sorolható a “súlyosan veszélyeztetett” kategóriába, miután a legújabb kutatások szélesebb körű elterjedtségét mutatták ki. A faj jövője ráadásul biztosítva van annak köszönhetően, hogy fő elterjedési területét védetté nyilvánították.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.