Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Magyarországnyi ember dolgozik a globális megújuló energia iparágban

Magyarországnyi ember dolgozik a globális megújuló energia iparágban

Már világszerte több mint 10 millióan dolgoznak a megújuló energia ágazatban, miután 2017-ben több mint 500 ezer új unkahely jött létre az iparágban.

A tavalyi 5,3 százalékos emelkedéssel 10,3 millióra, korábban nem látott magasságba nőtt a megújuló energia ágazati munkahelyek száma – közölte a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség legutóbbi jelentésében. A megújuló energia iparág legnagyobb foglalkoztatói Kína, Brazília, az Egyesült Államok, India, Németország és Japán – ezek együttesen az ágazati munkahelyek több mint 70 százalékát adják. Míg a megújuló energia alapon termelő kapacitás telepítések és üzemeltetés világszerte egyre több embernek ad munkát, addig a gyártás továbbra is néhány országra koncentrálódik, nagyrészt emiatt az állások négyötöde Ázsiában jött létre. Egyedül Kína 43 százalékát adja a globális megújulós munkahelyeknek. Különösen magas a kínai munkahelyek részesedése a napenergia alapú fűtés-hűtés (83%), illetve a napenergia alapú áramtermelés (66%) területén.

Az egyes megújuló technológiák között a fotovoltaikus napenergia iparág biztosítja a legtöbb, mintegy 3,4 millió munkahelyet. A tavaly világszerte installált rekord, 94 gigawattnyi fotovoltaikus napenergia termelő kapacitással párhuzamosan a foglalkoztatottak száma ezen a részterületen 9 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a szélenergia szektor állásainak száma kis mértékben 1,15 millióra csökkent; a tíz legnagyobb installált kapacitást magáénak tudó országból pedig öt európai. A bioüzemanyag iparágban foglalkoztatottak száma 12 százalékkal közel 2 millióra nőtt, a nagy vízerőművek 1,5 millió embernek adnak munkát világszerte, akiknek 63 százaléka az üzemeltetés és fenntartás területén dolgozik, írta a portfolio.hu.

Ajánlott tartalom

Folyékony tüzelőanyag nyerhető a napenergiából

A tudósok áttörő eredményt értek el, miszerint a napenergia tüzelőanyag formában válhat tárolhatóvá.