Magyarországnak sok minősített ásványvize van

Magyarországon 159 minősített ásványvíz van, Európában ennél több ásványvízmárka csak Németországban és Olaszországban található – ismerteti a Pet-Pack Ipari és Kereskedelmi Kft. MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az ásványvíz-forgalmazó cég kiemeli: a magyar ásványvíz lelőhelyek közül a kutak számát tekintve Balf és Szikszó emelkedik ki, ahol egyaránt öt, az Európai Unió által elismert forrás található. A magyarországi ásványvíz-lelőhelyeken található kutak számát illetően nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedik Balf és Szikszó. Ennél több kút Európában csak a németországi Ebersburgban és a lengyelországi Piwniczna Zdrójban található. Bár a szikszói kutakból származó vizet nem palackozzák, a Balf térségéből származó palackozott ásványvizek jelenleg is elérhetőek a kereskedelmi forgalomban – olvasható a közleményben. Pet-Pack Kft. ismertette: az év első kilenc hónapjában összesen 927 millió liter ásványvizet palackoztak a hazai gyártók. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZT) adatai szerint 2012. harmadik negyedévében 365,9 millió liter palackozott ásványvizet forgalmaztak Magyarországon. Ennek 53,5 százaléka – mintegy 195 millió liter – volt szénsavas, 8,3 százaléka enyhén szénsavas, 38,2 százaléka pedig szénsavmentes víz. Az Európai Unió vonatkozó direktívája alapján elismert ásványvíz összesen 159 található Magyarországon. Ennél többel csak Németország (765) és Olaszország (346) rendelkezik az uniós tagállamok között, így Magyarország olyan “vizes nagyhatalmakat” utasított maga mögé, mint Spanyolország vagy Franciaország.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.