Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Magyarország legnagyobb szélerőmű-parkja Kisigmándon
Tudj meg többet: Szélenergia

Magyarország legnagyobb szélerőmű-parkja Kisigmándon

A spanyol Iberdrola Renovables Magyarország legnagyobb szélerőmű-parkját építi meg Kisgmánd-Ács-Csém-Nagyigmánd települések határában, a park összesen 62 darab, 2 megawatt névleges teljesítményű szélturbinából áll majd – írta hétfői számában a 24 Óra.

Az első ütem 25 széltornya február végén épült meg Kisigmánd határában. Az Iberdrola újabb 37 torony felállítását tervezi, a teljes park kereskedelmi üzemének indulása 2010-ben várható. A 48+2 megawatt összteljesítményű szélerőmű-park már az eddigi széltornyokkal is megkezdte kereskedelmi üzemét, vagyis a termelt elektromos áram kereskedelmi értékesítését – mondta el a lapnak az Iberdrola magyarországi képviselője, Brand Éva. Egy turbina hozzávetőlegesen 1.500-1.800 lakás éves energiaigényét biztosítja. A GAMESA G90 típusú szélturbinák 100 méter magasak, a lapátok hossza 44 méter, egy-egy torony súlya 5,8 tonna.

Kisigmánd polgármestere, Pécsvárady Attila hozzátette: a településnek elsősorban anyagi haszna származik a szélerőmű-park megépüléséből, hiszen meghatározott pénzösszeg folyik be az iparűzési adóból és a bérleti díjakból. A szélerőművek Kisigmánd energia-ellátásában nem játszanak szerepet.

Ajánlott tartalom

2000 lóerőnyi zöldenergia szabadul el a Balatonon

Már csak 15 nap van hátra az idei, immár 9. Zöldszalag Regattáig.