Magyarország irányítja az uniós Duna Régió Stratégia elfogadását

Magyarország mindent megtesz az uniós Duna Régió Stratégia sikeréért, amelyet a jövő évi soros magyar EU-elnökség fog jóváhagyni – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkársága, idézve Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos csütörtöki kijelentését.

A közlemény jelzi, hogy  Európai Bizottság a tervezett ütemnek megfelelően közzétette az új, Duna menti országokat és régiókat érintő átfogó fejlesztési stratégiáját, és a hozzá kapcsolódó részletes akciótervet.
A közlemény kiemeli, hogy az elmúlt egy évben a stratégiában résztvevő 8 uniós és 6 EU-n kívüli ország, valamint az érdekelt társadalmi, gazdasági szervezetek munkája gazdagította a formálódó stratégiát és akciótervet, amelynek fő célkitűzése a gyarapodó és élhető Duna-régió megteremtése.
A társadalmi konzultáció során Magyarország is több nemzetközi konferenciának adott otthont az érdekelt szakmai partnerek bevonásával.
A közlemény kitér arra, hogy 2011 első félévében az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország fogja bemutatni európai szinten a Duna Régió Stratégiát, és javasolni fogja elfogadását az elnökségi félév végén.
Barsiné Pataky Etelka a közlemény  szerint hangsúlyozta: a stratégia végleges megerősítése magyar irányítás alatt fog megtörténni, ez történelmi jelentőségű lehetőség Magyarország számára.

A Duna Régió Stratégia 11 cselekvési területet fog felölelni, amelyek túlterjednek a konkrétan értelmezett folyó témakörén, és akciókat fogalmaz meg egyebek között a gazdaságélénkítés, a vállalkozások versenyképessége, vagy a közlekedési és energetikai infrastruktúra régiós szintű fejlesztése területén. A magyar soros elnökség az egyes résztvevő országok érdekeinek összehangolása során törekedni fog a jó kompromisszumokra a stratégia gyors és sikeres elindítása érdekében.
A magyar kormánybiztos szerint a partnerországok számos környezetvédelmi és fejlesztési kérdésben egymásra vannak utalva a régióban. Magyarország ezért soros elnökként és uniós tagállamként is hangsúlyt fog helyezni arra, hogy a Duna régiójához tartozó, unión kívüli országok is eredményesen bekapcsolódjanak az új stratégia nyújtotta együttműködésbe – olvasható a KIM közleményében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.