Magyarország: 60-70% esélyünk van átvészelni a klímaváltozást

Már létezik világatlasz arról, melyik állam milyen erős alkalmazkodási készségekkel bír a klímaváltozás kihívásaival szemben. A tőzsdeindex mellett itt a Notre Dame Global Adaptation Index.

Az Eco Experts szolárpaneleket összehasonlító honlap a University of Notre Dame-mal összefogva nagy fába vágta fejszéjét. Az általuk összeállított rangsor arra ad választ, milyen esélyekkel indulunk versenybe a túlélésért, mint nemzetállamok az aszályok, árvizek, a sivatagosodás és egyéb természeti katasztrófák korában.

Az összehasonlítás során többek között olyan tényezőket vettek számításba, mint a vízhiány, a közintézmények korrumpálhatósága, az öntözési szokások, az víz-sótlanító üzemek léte vagy hiánya, az energiatermelő infrastruktúra állapota, az agrárium növekedésének lehetőségei vagy a kormány klímavédelmi programjainak és zöld politikájának színvonala.

Megszoksz vagy megszöksz

Mivel az éghajlatváltozás soktényezős képlet, kimenetele csak megjósolható – az egyetlen biztos dolog, hogy váratlan időjárási eseményekben mindig lesz részünk, és vélhetően egyre gyakrabban –, az elemzők is valószínűségekről beszélnek.

A százalékértékek azt jelzik, az adott országnak milyen esélye van rá, hogy viszonylag intaktan, nagyobb szétesés és káosz nélkül bírja ki a következő évtizedeket, elsősorban a hatékony adaptálódás (árvízvédelem, zöld gazdaság állami támogatása, a megújuló energiák elterjedése, lakossági klímatudat fejlesztése stb.) révén.

Természetesen egy országon belül is nagyok lehetnek a különbségek, ha sivatagos, folyókkal gazdagon tűzdelt vagy hegyes vidékekről beszélünk, ezt azonban nem mutatja ki részletesen a lista.

Magyarország a sereghajtók között van Európában. Érdekes módon Szlovéniát és Csehországot is jobban felkészültebbnek ítélték a szakértők. Velünk egyező felkészültségi szinten van Horvátország és Szlovákia. Jobbak vagyunk viszont Romániánál, Szerbiánál, Macedóniánál vagy Albániánál.

TOPLISTA

Ezekre az országokra leselkednek a legnagyobb veszélyek:

30–39% esély, hogy sikeresen megbirkóznak a klímaváltozással: Afganisztán, Jemen, Madagaszkár, Malawi, Mianmar (Burma), Pápua Új-Guinea, Eritrea, Szudán, Dél-Szudán, Kenya, Uganda, Ruanda, Burundi, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság, Kongó, Csád, Niger, Mali, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Libéria, Sierra Leone, Guinea, Bissau-Guinea, Mauritánia.

40–49% esély: Irak, Szíria, India, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Pakisztán, Bhután, Banglades, Laosz, Kambodzsa, Bolívia, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Haiti, Guyana, Líbia, Szenegál, Togo, Benin, Nigéria, Kamerun, Lesotho, Szváziföld. Zimbabwe, Mozambik, Tanzánia, Namíbia, Angol, Zambia, Etiópia, Szenegál, Gambia.

50–59% esély: Ukrajna, Románia, Moldova, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Macedónia, Mexikó, Brazília, Suriname, Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Peru, Paraguay, Argentína, Dominikai Köztársaság, Jamaica, Kuba, Bahama-szigetek, Dél-afrikai Köztársaság, Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Gabon, Ghána, Jordánia, Mongólia, Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország, Irán Kirgizisztán, Srí Lanka, Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnam.

Jobb alkalmazkodási képességekkel bírnak:

60–69 % esély: Oroszország, Kazahsztán, Kína, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Belgium, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Görögország, Bulgária, Törökország, Szaúd-Arábia, Omán, Izrael, Korzika, Chile, Uruguay, Botswana, Thaiföld, Malajzia, Brunei-szultanátus, Puerto Rico.

70–79 % esély: USA, Kanada, Dél-Korea, Japán, Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Németország, Svájc, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Lengyelország, Hollandia, Szardínia.

80%-nál nagyobb esély: Grönland, Ausztrália, Új-Zéland, Anglia, Norvégia, Finnország, Svédország, Dánia. Nincs adat: Nyugat-Szahara, Szomália, Francia-Guyana, Észak-Korea, Tajvan.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Nincs hozzászólás

  1. észrevételek:
    1. Korzika nem ország (ld. a 60-69% kategória 3. sorában),
    2. nehezen hihető, hogy Ausztrália indokoltan kerül a legkedvezőbb kategóriába, inkább kakukktojásnak tűnik a többiek (nedves és hűvös éghajlatú országok) között