Magyar kutatók: természetes vizekből képesek a hormonokat kivonni

Környezetbarát technológiát dolgozott ki a veszprémi Pannon Egyetem és az indiai Energy and Resources Institute a Magyar-Indiai Ipari Kutatás-fejlesztési Együttműködési Pályázat keretében, az eljárás hozzájárulhat a természetes vizek jó állapotának megőrzéséhez – közölte a Pannon Egyetem szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásában, 28,7 millió forint támogatással 2016. július 1. és 2019. június 30. között hajtották végre a projektet, amely képes eltávolítani az ipar által kibocsátott szennyvizekben, a felszíni vizekben kis mennyiségben jelen lévő, bioaktív hatással rendelkező antibiotikumokat, hormonokat, gyógyszermaradványokat és fenolszármazékokat. Az eredményeket több nemzetközi és hazai konferencián, tudományos publikációban mutatták be.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.