Magyar turbinafejlesztés mini vízerőművekhez

Új turbina-termékcsaládot fejlesztett a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó (EEG) Kft. európai uniós és hazai fejlesztési források felhasználásával.

A társaság közleménye szerint a 2013-ban indult vízgépfejlesztési projekt összköltsége 720 millió forintot tett ki, ehhez az Új Széchenyi Tervből valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 180 millió forint támogatást kaptak, 540 millió forintot a cég önrészként biztosított. A Ganz mérnökeinek fejlesztéseként létrejött új termékcsalád, a konténeres mini vízerőmű és a turbina-szivattyú új piacokat nyithat a magyar termékek előtt – írja közleményében a cég.

Az új turbinacsalád szabványos konténerbe építve könnyen telepíthető és üzemeltethető mini vízerőműként, előnyösen alkalmazható azokban az országokban, ahol a lakosság földrajzi eloszlása egyenetlen, a települések jelentős hányada elektromos áramellátással nem rendelkezik, illetve belátható időn belül nem számíthatnak a villamosításra. A cég ígéretes tárgyalásokat folytat a konténeres mini vízerőmű külföldi értékesítéséről, a termék iránt többek között Kazahsztán, Üzbegisztán, Pakisztán, Ghána, Irán, Románia, Zambia, Örményország valamint Oroszország is érdeklődik.

A projekt részét képezte egy turbina-szivattyú kifejlesztése is, amely a klímaváltozás nyomán előtérbe kerülő hatékonyabb vízgazdálkodást szolgálja. A berendezés szivattyú üzemmódban sikerrel alkalmazható a víztározók töltésére, turbinaként pedig áramot fejleszthet a hozzá kapcsolt generátorral – közölte a Ganz EEG Kft.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki a hatékony napelemes invertereket kereste

A Kínában Aiswei néven működő Solplanet más országokban, köztük Ausztrliáiában is jelen van.