Magyar tervezésű az első úszósziget

A világ első vízen úszó lakószigete, az Orsós sziget teljesen önellátó, környezetbarát, napelemekkel, és szélenergiával működő generátorral tartja fenn magát.

A hulladékot prés segítségével alakítja száraz végtermékké, az ivóvizet pedig a tenger víz szűrésével nyeri. Zárt öbölbe a part közelébe tervezték. Motorja nincsen, bárhova elvontatható és bárhol képes lehorgonyozni. Az úszósziget a szálloda, a tengerjáró hajó, a luxus jacht valamint a lakó hajó motívumait viseli magán. Az összesen ezer négyzetméteres lakótérben 12 embernek és 3- 4 fős személyzetnek van hely. A közel 500 tonnás szigeten a nappalin, az étkezőn és a báron kívül két napozó felület is van. A felső szinten jakuzzi, grillező, és bár a hajótestben házi mozi, személyzeti kabin, konyha valamint vendégétkező is található. A két motoros gumicsónakkal rendelkező Orsós sziget érdekessége, hogy a nappalik között kialakított dupla falban megvilágított akvárium, a kanapékban pedig beépített hűtőszekrény van.

A sziget tervezésében Csikós Mihály építészirodája is részt vett. Az OzoneNetwork hétfőn este 11 órakor kezdődő Egyenlítő c. műsorának vendége az építészmérnök, aki kiemeli az Orsós sziget nem mozgó hajó, sokkal inkább egy vízen lévő szálloda. Az első modellek várhatóan másfél- két év múlva készülnek el. Az úszószigetet 5,2 millió euróért, azaz 1,5 milliárd forintért árulják.

 

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.