Egy magyar­országi fejlesztésnek kö­szönhetően folyamatosan ad áramot egy napelemes-áramtárolós berendezés, kisebb igény esetén.

Magyar találmány oldhatja meg az energiatárolás problémáját

Egy magyar­országi fejlesztésnek kö­szönhetően folyamatosan ad áramot egy napelemes-áramtárolós berendezés, kisebb igény esetén.

Egyedülálló energiaellátása van egy gemenci erdészháznak: olyan fotovoltaikus napelemtől kapja az épület az áramot, amelyhez egy energiatároló konténer is tartozik. A megoldás azért jelentős, mert ilyen rendszerekkel elláthatók energiával az elektromos hálózatoktól távol eső, kis energiaigényű felhasználók, mutat rá a hírről beszámoló Hidrogén Hírlevél. A konténer érdekessége, hogy az áram előállításakor és a tárolásakor is a hidrogént fogták munkára a megoldás kifejlesztői, a JHK Kft. mérnökei, akiket az E.ON Hungária Zrt. bízott meg a feladattal. A 2015 novemberében felállított prototípus már túljutott a sikeres tesztüzemen, és megkapta a TÜV Rheinland tanúsítási dokumentációit. Az autonóm, szigetüzemű, fotovoltaikus alapon működő energiatermelő és -tároló energiakonténer 3-szor 16 amper teljesítményen legalább napi 10 kilowattóra elektromos áramigényt tud kielégíteni. A rendszer lelke azért lett a hidrogén, mert e gázt a fejlesztők felhasználóbarátnak, jól kezelhetőnek tartják. Mellette szól, hogy sok energiát képes hosszú időn át tárolni. További érv, hogy az előállítása és a felhasználása is rendkívül tisztán, környezetszennyezés nélkül oldható meg, és viszonylag kis vesztességgel alakítható oda- és vissza.

A konkrét esetben az erős áramtermelő időszakokban – tavasztól őszig és havas, de napfényes téli napokon – a fel nem használt és akkumulátorokban már nem tárolható áramból 99,995 százalékos tisztaságú hidrogént állítanak elő, amit a konténer mellett elhelyezett 30, egyenként 40 literes palackban tárolnak. A hidrogén árammá alakításakor némi vízgőz és hő keletkezik. Az utóbbi nem veszteség, mert abból fedezhető a rendszer önfogyasztásának egy része. A rendszer távfelügyelet alatt áll, így mód van beavatkozásra is, írja a vg.hu. 

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.