Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Magyar találmány a víztakarékos mosogatógép

Magyar találmány a víztakarékos mosogatógép

Az Air Well mosogatógépnek sem vízre, sem áramra nincs szüksége a működéshez, hiszen ez a futurista szerkezet képes arra, hogy ezeket megtermelje magának.

A találmány Janoch Dénes nevéhez fűződik, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója. A mosogatógép tervei az Electrolux elektronikai cég 2010-es pályázatára készültek el, sok más magyar pályamű mellett. Az Air Well mosogatógép felső, csapadékgyűjtő részével fagypont alá hűti a környező levegő páráját, és az így keletkezett vízzel képes elmosogatni a belehelyezett edényeket. A készülék alsó része pedig az energiaellátást biztosítja: a szükséges energiát szerves hulladékból állítja elő magának, melyre a mosogatás során tesz szert. Ez a módszer nagyon hasonlít arra a technikára, mellyel biogázból tudnak áramot termelni.

air well

Janoch Dénes azt írja projektje weboldalán, hogy ezt a fajta, a levegő páratartalmából való víznyerést már legalább 2000 éve alkalmazzák különböző helyeken. „A légtér 12.900 köbkilométernyi vizet tartalmaz, melynek 98%-a vízpára és 2%-a a felhőkben található. Csupán 1 köbkilométernyi ilyen víz 2 billió liter felhasználatlan ivóvíznek felel meg” – állítja Janoch. Arra válaszul, hogy eddig miért nem ezt a technológiát alkalmaztuk alapértelmezett vízkinyerési módként, azt állítja, hogy eddig „még nem volt rá szükségünk”. Ugyanis egyszerűbb és olcsóbb még a földön található vízkészletekből gazdálkodni. Azonban nem olyan biztos az, hogy ez 2050-re is így marad, így hát nagy előrelépésnek számít ennek a környezetbarát módszernek a bevezetése a mindennapokban.

air well

Ajánlott tartalom

Ilyen okos közlekedési lámpákat még biztos nem látott

Bécsben 1.300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat küldenek nyugdíjba, helyüket pedig okos kamerával ellátott lámpák veszik át.

Nincs hozzászólás

  1. Ha valóban ilyen egyszerűen fogják az édesvizet előállítani, akkor a “kincset érő” magyar vízkészleteinket feldughatjuk, vagy megihatjuk. Ennyit az úgynevezett “víz-háborúkról”, amelyekkel egyesek előre ijesztgetik a jónépet.

  2. Hát azért erős túlzásnak vélném, ha ez ipari méretekben megvalósítható lenne, legalábbis semmiképp sem olcsóbban, mint a jelenlegi módszerek, mivel azért fagypont alá való hűtés se olcsó mulatság.

  3. Sajnos ez úgy baromság ahogy van. Tipikus esete annak, amikor valaki nem gondolja át rendesen. Biztos olvasta a wikipédián, hogy mennyi vízpára van a levegőben aztán elkezdett álmodozni. “Jaj kitaláltam! Szerves szemétből áramot csinálok, aztán ezzel lehűtöm a gép tetejét fagypont alá és a levegőből meg dől a víz. Rajzolok még egy trendi külsőt. Zseni vagyok!” Aranyos de szerintem ez így hülyeség.
    A rajzbeli kivitelezésből kiindulva: szerintem nem lehet egy szemetesládányi méretben kivitelezni egy “bioreaktort/erőművet” (szerves anyag->gázképződés->turbina, ahol elégeti a gázt->generátor), ami ráadásul akkora teljesítményű, hogy ellásson egy hűtőt (vagyis ez már olyan mint egy klíma). Ahogy látom ez a gép olyan, hogy leteszed valahova és a környező levegőből vonja ki a vizet. Ahhoz, hogy elegendő vizet szedjen össze, nem elég a konyha, lakás levegője, folyamatosan “új” levegőt kell biztosítani. Szóval az udvaron kell mosogatni, vagy kell egy kültéri egység ahonnan bevezetjük neki a vizet. Ha meg is lenne a víz, akkor ott van még az előbbi áramfejlesztési probléma. Szóval szerintem ez így nem kivitelezhető, de mondjuk a már meglévő klímák kondenzvizét valóban érdemes lenne összegyűjteni és ha más nem akkor mondjuk locsolgatásra vagy WC öblítésre használni.
    Közben megnéztem még egyszer a cikket. Művészeti egyetem. 🙂 No comment. 🙂