Magyar-szerb természetvédelmi filmsorozat készül

Környezetvédelem határok nélkül címmel magyar-szerb filmsorozat készül 234 ezer eurós költségvetésből, melyet az Európai Unió biztosít a magyar kormány társfinanszírozásával.

A természet nem önmagáért van, a sorozat rólunk, emberekről szól – hangsúlyozta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, a vízügyekért felelős államtitkára a Lajosmizse melletti Gerébi Kúriában megtartott tájékoztatón. Egy nemzetállam sem létezhet természeti létalapok nélkül – fűzte hozzá az államtitkár, aki szerint olyan gazdaság nincs, amely a természetet figyelmen kívül tudja hagyni. Illés Zoltán kiemelte: gazdaság és környezetvédelem, gazdaság és természet az állandóan összefügg. Emlékeztetett arra, hogy a civilizáció folyamán azok az időszakok voltak a legnehezebbek, amikor a “természeti létalapokat” tönkretették. Eckhardt Balázs, a kecskeméti televízió igazgató-főszerkesztője elmondta: a projekt keretében a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. és a szabadkai Pannon Rádió és Televízió közösen készíti el a 35 részes, kétnyelvű, egyenként 20 perc hosszúságú filmsorozatot.

A filmsorozat bemutatja a közös természetvédelmi értékeket, a közös környezeti problémákat, a követendő, jó megoldásokat és a példaértékű emberi hozzáállásokat a környezet és a természet megóvása érdekében – mondta két televízió közös munkájáról a főszerkesztő. Eckhardt Balázs fontosnak nevezte a fiatalok szemléletformálását, melynek érdekében amatőr természetfotó-kiállítást és médiatábort szerveznek az első évben Mórahalmon, a második évben pedig a Szerbiában, a Ludasi-tó partján. A filmeket Bács-Kiskun megyében, észak Bácskában és észak Bánátban forgatják. Az első filmet január 21-én mutatja be a kecskeméti televízió, majd háromhetente vetítik a többi részt, melyeket az interneten is meg lehet nézni. Bodzsai István, a szabadkai Pannon televízió igazgatója szerint a két médium közös munkája segít abban, hogy a határ menti területek, “európai szellemben vett régióvá váljanak”. A két médium közös pályázata a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyert támogatást.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.