Magyar szabadalom: hulladékból beton

Világszerte egyre nagyobb gondokat okoz a műanyaghulladék kezelése. Legnagyobb részét eltemetik, vagy elégetik. Újrahasznosításba mindössze a teljes mennyiség 9 százaléka kerül.

A nem újrahasznosítható, vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladékból egy magyar szabadalomnak köszönhetően, az építőipar számos területén felhasználható beton készülhet, írta az euronews.com. Minden a darálónál kezdődik. Az értéktelen hulladékból egy kis zúgás és kattogás után műanyag alapanyag lesz. Ezeket az apró műanyagrészecskéket keverik össze ezután a cementtel és a vízzel. Azonban ez még nem elég, ahhoz, hogy beton legyen belőle, hozzá kell önteni a magyar fejlesztésű adalékot.

— A Masuko szabadalomnak a lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel – mondta Bus Károly feltaláló.

A műanyaggal kevert betont pont úgy kell elkészíteni és teríteni, mint a hagyományos anyagot. A végeredmény a benne lévő darálék miatt rugalmasabb, ezért a feltaláló szerint leginkább autóutak alapjához és járdák készítéséhez ideális. A szabadalmat Magyarország mellett levédették a műanyag szennyezéssel leginkább érintett országokban, például Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilében is.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.