Magyar segítséggel épül ki a hulladékgazdálkodási rendszer Beregszász körzetében

Magyar segítséggel épül ki a hulladékgazdálkodási rendszer az ukrajnai Beregszász körzetében – közölte egy keddi sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés fideszes elnöke Nyíregyházán .

A beregszászi járás 50 települését érintő hulladék-gazdálkodási rendszerének a tervei az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 22 millió forint összegű támogatásával készültek el – mondta a térségi helyhatósági vezető.
Hozzátette: a projekt kidolgozásában a szabolcsi önkormányzat gesztorálásával alakult megyei szilárdhulladék-gazdálkodási társulás, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, valamint a Beregszászi Járási Tanács vett részt.
Csizmár Béla, beregszászi járási tanácselnök elmondta: a tervek alapján a kárpátaljai Jánosi település határában hoznak létre egy korszerű hulladéklerakó helyet, válogatóval és újrahasznosítóval együtt, ahová a környék 100 ezer lakosának háztartási hulladékát szállítják majd.
A létesítmény építésére március végén nyújtják be a végleges pályázatot az Európai Unióhoz, s annak elfogadása után, az elképzelések szerint egy éven belül kialakítják a telephelyet.

A beruházás költségei elérik az egymillió eurót, s az uniós támogatáshoz ukrán nemzeti forrást is felhasználnak.
A fejlesztést modellértékű lesz, hasonló hulladék-gazdálkodási rendszer kialakítását szeretnék Kárpátalja többi járásában, sőt Ukrajna minden megyéjében is – emelte ki Csizmár Béla.
Kató Sándor, az egyik projektgazda, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője arról szólt, hogy a beregszászi járás területére vonatkozó tervek tartalmazzák egy magyarországi területen épülő tiszai vízminőségi kárhely kialakítását is, Tivadar és Kisar között. A kárhelyen a Tiszán Ukrajna felől érkező hulladékot szedik össze a víz felszínéről.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint az elmúlt hat évben 56 jelentősebb szennyeződést regisztráltak a Tiszán, az árhullámok magyar területre sodorták a kárpátaljai árterületek illegális szemétlerakó helyeiről a hulladékot. Csak a két legutóbbi áradás után 533 köbméter szemetet gyűjtöttek össze a folyó szabolcsi szakaszáról.
A Tivadar és Kisar közötti kárhelyet a vízügyi igazgatóság szintén pályázati támogatásból, 20-25 millió forintos költségből építi meg a következő években.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.