Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Pellet, brikett / Magyar pelletgyár a határon túl
Tudj meg többet: Pellet, brikett

Magyar pelletgyár a határon túl

Kárpátalja legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházásában készült pelletgyártó üzemét nyitotta meg a Skála-Energy Kft. Técsőn.

A pelletáló gyár a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Skála csoport energiaipari cége, a Skála-Energy Kft. közös finanszírozásában mintegy 40 millió hrivnya (1,1 milliárd forint) értékű beruházással, közel másfél év munkájával készült el. Ez jelenleg a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye legnagyobb magyar tulajdonú ipari beruházása.

A Kárpátalján kiemelt fontosságú beruházásként kezelt pelletgyártó üzem átadása után Jancsó Illés, a Skála-Energy Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az 50 embernek munkát adó técsői (Tyacsiv) üzem évi 36 ezer tonna, kizárólag fahulladékból előállított, környezetbarát pellet – nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyagszemcse – termelésére képes. Ez a mennyiség mintegy 1500 kamion rakománynak felel meg, és közel hét és fél ezer háztartás energiaigényét fedezi a fosszilis tüzelőanyagok – földgáz vagy fűtőolaj – kiváltására kiválóan alkalmas energiahordozóval.

pellet üzem

Jancsó elmondta, hogy a técsői beruházás egy példa értékű magánkezdeményezés első mérföldköve, ugyanis a pelletáló gyár kapacitása szükség esetén a duplájára bővíthető. Egyelőre az üzemben előállított termékkel a pelletfelhasználásban legigényesebb nyugat-európai piacokat – 90 százalékban észak-olasz, 10 százalékban osztrák fogyasztókat – készülnek ellátni, hiszen a kárpátaljai üzemben a ma létező legmagasabb szintű gyártási technológiát alkalmazzák.

A pellet jövőbeni ukrajnai értékesítésére vonatkozó kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy nagyon szeretnék meghonosítani Ukrajnában is a pelletfelhasználást, de először igényt, azaz piacot kell teremteni a pelletkazánok elterjesztésével. Ennek érdekében már megtörténtek az első lépések. Így a técsői gyár felfuttatását követően a Skála-Energy Kft. tervei között szerepel egy újabb pelletáló üzem létesítése a főváros, Kijev körzetében, mondta Jancsó Illés.

Ajánlott tartalom

Így szabadulhatna a földgázfüggőségből Magyarország

Noha a rezsicsökkentés miatt a háztartásoknak jelenleg nem éri meg pelletfűtésre átállniuk, a földgáz versenypiacról vételező társaságok számára jó lehetőséget jelenthetne a hazai mezőgazdasági hulladékból gyártott tüzelőanyag.

Nincs hozzászólás

  1. Ha még működne talán hasznot is hozna.