Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Magyar összefogást sürget Verespatakért egy MSZP-s EP-képviselő

Magyar összefogást sürget Verespatakért egy MSZP-s EP-képviselő

Azt javasolja Hegyi Gyula (MSZP) európai parlamenti képviselő, hogy az EP-választásokon induló valamennyi magyar párt kötelezze el magát: az uniós parlamentbe jutván mindent megtesz a verespataki beruházás megakadályozásáért.

A képviselő erről Strasbourgban kiadott közleményt juttatott el az MTI-hez.Emlékeztetett arra, hogy újabb propagandaháborúba kezdett az erdélyi Verespatakra ciános aranybányát tervező kanadai cég. A természetet elrondító beruházást, amely több mint egymillió kiló cianiddal fenyegetné Erdély és a magyar Alföld vízgyűjtő rendszerét, “a széleskörű nemzetközi tiltakozás és a román bíróságok eddigi karakán kiállása ellenére meg akarják építeni”. Amióta az RMDSZ kikerült a román kormányból, és Románia jobboldali elnöke elkötelezett híve a bányavállalatnak, a beruházó jobb eséllyel követeli a korábban sikerrel felfüggesztett engedélyeinek újbóli kiadását – tette hozzá.

Hegyi szerint a verespataki “szörnyberuházást ettől függetlenül meg lehet akadályozni, ehhez azonban arra van szükség, hogy fennmaradjon az eddigi, széleskörű összefogás”. Hangsúlyozta, hogy a fellépés csak akkor lehet eredményes, ha a magyarországi pártok konstruktív módon együttműködnek az RMDSZ-szel, a román és erdélyi civil szervezetekkel, az ortodox egyházzal és a Román Tudományos Akadémiával valamint a beruházást kritikus szemmel figyelő román liberális és szocialista párttal.

Ajánlott tartalom

Szappanbuborékkal szállítottak pollent a gyümölcsfákra japán tudósok

Szappanbuborékok felszínén szállított virágporral sikerült megtermékenyítenie körtefákat egy japán kutatócsoportnak - számolt be róla a BBC hírportálja.