Magyar Nemzet: alig termelnek az új erőművek

A hiányzó energiamennyiséget az ország importból pótolja, mert az jelenleg olcsóbb forrás.

Hiába esett ki rövid idő alatt a teljes beépített hazai erőművi kapacitás csaknem ötöde, mégis rendkívül alacsony kihasználtsággal működik az ország három legkorszerűbb erőművi blokkja; a hiányzó energiamennyiséget az ország importból pótolja, mert az jelenleg olcsóbb forrás – írta a csütörtöki Magyar Nemzet. A lap szerint teljes kapacitásának töredékén üzemel az E.ON gönyűi, a GDF Suez százhalombattai G3-as, valamint az MVM Bakonyi Villamos Művek termelő blokkja is. Bertalan Zsolt, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. vezérigazgatója szerint az alacsony kihasználtság legfőbb oka a magas költségszint. A környező országokban a hasonló technológiákkal rendelkező termelők olcsóbban tudnak áramot előállítani, ezért az import villamosenergia kedvezőbb árú, mint a hazai. A Mavir vezérigazgatója szerint némiképp átrendezhetné a viszonyokat, ha megemelkedne a szén-dioxid-kvóták ára, hiszen mind a gönyűi, mind a G3-as blokk alacsony emisszióval bír a többi gáz- vagy szénerőművel szemben, ami előnyt jelenthetne a versenytársakkal szemben. Az import villamosenergia részaránya Magyarországon az idén az első kilenc hónapban 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a Mavir adatai alapján.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Nincs hozzászólás

  1. Kifejlesztettünk egy rendkívül költséghatékony energia és energiahordozó gyártást, amellyel egyben szenes erőműveink is kizöldíthetőek lennének, kvótamentes üzemelés mellett. Mindez extraprofittal és munkahely teremtéssel járna együtt a zöld ipar területén. Mikrovállalkozásunknak esélye sincs a megvalósításra. Államilag csekély beruházással és rendkívül rövid megtérülési idővel, hatalmas, hosszútávú haszon lenne elérhető, de érdembeli érdeklődés és befektetői ismeretségi kör hiányában, még csak elmondani, ismertetni sem tudjuk érdemben a dolgainkat döntőképes szakmai beruházóknak…