Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alakult

Megalakult a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, a magyar napkollektor piac 12 jelentős kereskedőjének és kivitelezőjének közös akaratából, melyet jogerősen bejegyzett a Fővárosi Bíróság.

A tagvállalatok által az elmúlt években értékesített vagy beépített kollektor felület meghaladta az évi 10.000 m2 az elmúlt évben meghaladta a bruttó: 12.500 m2-t. A MÉGSZ Napenergia tagozatának a 2010. évi piaci becslése alapján a teljes magyar napkollektor piac ~21.000 m2 így a szövetség tagjainak teljesítménye meghatározó a magyar piacon.

 

Az alapítók a következő célokkal hozták létre a szövetséget:
Magyarországra a Napból átlag 1250 kWh/m2 sugárzási energia jut évente, vagyis két négyzetméter felületre annyi energia érkezik, ami elegendő egy átlagos háztartás éves villamos energia ellátására. Jelenleg a villamos energia termelés alacsonyabb hatásfokú napelemeihez képest, sokkal magasabb hatásfokkal termelhető hőenergia, létezik már a piacon akár 99,1%-os hatásfokú napkollektor is. Kisebb beruházással és az új szolár technológiák magyarországi meghonosításával elérhető, hogy részben vagy akár teljes egészében kiváltsuk a hagyományos energiahordozókkal megtermelt használati meleg viz készítésre vagy a fűtésre fordított energiát. Hazánk tehát ebből a szempontból is nagyon kedvező földrajzi adottságokkal rendelkezik, napenergia-hasznosítás tekintetében mégis csaknem valamennyi környező ország előttünk jár. Első és legfontosabb célunk az ingyenes és demokratikus energia, a mindannyiunk számára rendelkezésre álló napenergia mind szélesebb körű hasznosítása. Az Európai Unió által 2020-ra előírt 13%-os megújuló energia felhasználási célhoz képest hazánkban mindössze 5-6% a megújulók részaránya, ami zömmel biomassza hasznosítás. Méltánytalanul háttérbe szorultak Magyarországon a szolár és a napelemes rendszerek, melyen változtatni szeretnénk!

 
Az új szolár technológiák megismertetése, magyarországi piacbevezetésének elősegítése
A napenergia hasznosítást széleskörű elterjesztése érdekében a lakosság számára is tájékoztatást kívánunk nyújtani a technológiák fejlődéséről, megújuló energia hasznosítás lehetőségeiről, a támogatási lehetőségekről, és tagvállalataink szolgáltatásairól. A szövetség kiemelt célja, hogy támogassa a törvényhozást és a kormányzati szerveket a korszerű napenergia felhasználást támogató, ösztönző rendszerek létrehozásában, az EU támogatások hatékony és gyors felhasználására.
A napkollektoros vállalkozók érdekképviselete.
Jogi és szakmai tanácsadás a tagok részére.
Közös piaci fellépés, megjelenés kiállításokon, rendezvényeken.
Szakmai színvonal fejlesztése, képzések, konferenciák szervezése.
Tagok minősítése, termékeinek és szolgáltatásainak ajánlása a felhasználók részére
A szolár termékek minősítése
A szövetség széleskörű megismertetése, elfogadtatása

 
A szövetség tagjai lehetnek:
természetes személyek,
jogi személyek,
jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok

 
Mindazok, akik a belépési nyilatkozatukban vállalják a szövetség céljait és elfogadják a szövetség alapszabályát, valamint befizetik az éves 35.000 Ft tagdíjat. Kérjük, támogassa Ön is szövetségünk tevékenységét, hogy Magyarország a napenergia felhasználás területén piacvezetővé válhasson. Ha szeretne belépni tagjain közé, kérjük, töltse ki a belépési nyilatkozatot. Elindult a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség honlapja is, mely a célkitűzéseinknek megfelelően folyamatos tájékoztatás kíván nyújtani, a szolár piaci hírekről, újdonságokról, rendezvényekről, oktatásokról, jogszabályi változásokról mind a felhasználók, mind a szolár piac szereplői részére. Heti rendszerességgel megjelenő Szolár 7 internetes folyóiratunkban is tájékoztatást nyújtunk az aktuális hírekről a tagoknak és a feliratkozott olvasóknak. Ha szeretne heti rendszerességgel értesülni a napenergia és megújuló energiahasznosítással kapcsolatos hírekről, akkor kérjük regisztráljon a szövetség honlapján.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.