Magyar elektromos autó fejleszések a müncheni eCarTec-en

Magyar alternatív hajtású járművek és technológiák sikeres bemutatkozása a nemzetközi szakkiállításon.

Immáron negyedik alkalommal rendezték meg Münchenben az alternatív mobilitást népszerűsítő, elektromos járműcsodákat és műszaki innovációt felvonultató szakkiállítást, az eCarTec-et. Az október 23-25. között zajlott rangos nemzetközi seregszemlén a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jóvoltából több magyar cég és szervezet is képviseltette magát. A magyar közösségi standon egy versenyautóval és több technológia termék kiállításával demonstrálták Magyarország részvételét a járműipari zöldítés terén. A magyar standon a hazai alternatív hajtású járműversenyeket szervező, s közel egy évtizedes tapasztalattal rendelkező INNO-MOBIL Sportegyesület népszerűsítette a jövő évi magyarországi futamokat (Győr, Debrecen), s toborzott külföldi résztvevőket a versenyekre. Az Egyesület kiemelt célja, hogy a hazai felsőoktatási intézményekben megvalósuló fejlesztéseket bemutassa, továbbá a versenyek által vonzóvá tegye a mérnöki életpályát – ezáltal is hozzájárulva a hazai fejlesztések megvalósulásához.

A Meshining Engineering Kft. magyar tulajdonú mérnökiroda, mely a járműipari fejlesztések területén szerzett nemzetközi tapasztalatokat. A cég fő szolgáltatási területei: CAD termékfejlesztés és FEM szimuláció. A közös standon legfrissebb kompozit anyagokkal kapcsolatos fejlesztéseiket, termékeiket mutatták be. A mérnökiroda erőssége, hogy a termékeket a vevői igényeknek megfelelően célzottan tudják tervezni és kivitelezni. A természetes, illetve szénszál erősítésű kompozit anyagból készült és az eCarTec-en bemutatott termékek iránt több iparág képviselője is jelentős érdeklődést mutatott. Az Electraplan Kft. innovatív elektromos töltőoszlopba építhető akkumulátortöltő berendezését mutatta be, amely különböző akkumulátorfajták feltöltésére is alkalmas (ólomzselés, nikkel-kadmium lítium-ion, és lítium-polimer akkumulátorok). Ezen szabadalmaztatott töltési metódus lehetővé teszi, hogy különböző akkumulátorokat akár 15-20 perc alatt feltöltsünk, ami az elektromos járművek piacán új lehetőségeket nyit. A cég bemutatta továbbá szabadalmaztatott intelligens akkumulátor-csomagját, amely aktív kiegyenlítéssel rendelkezik a töltés és kisütés folyamán is. Ezen rendszer használatával az akkumulátorok élettartama megnövekszik és az elektromos járművek hatótávolsága hosszabb idő után sem csökken.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar többszörös hazai versenygyőztes, elektromos hajtású, Gerundium nevű autójával vett részt a kiállításon. A kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszéke a közönségnek egy új, elektromos járművekhez tervezett hajtást mutatott be, amely jelenleg szabadalmi eljárás alatt áll. „A frekvenciaváltóval szabályozott váltóáramú hajtás felkeltette a szakma érdeklődését az eCarTec kiállításon is, céljaink között szerepel, hogy a fejlesztésünk ipari hasznosításra kerüljön, több lehetséges jövőbeni partnerrel – akkumulátor-gyártó cégek, autófejlesztők és –gyártók – sikerült felvenni a kapcsolatot” – tájékoztatott dr. Husi Géza, a DE Műszaki Kar dékán-helyettese. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított a résztvevőknek kapcsolatépítésre, új technológiák megismerésére, a piac feltérképezésére és szakmai egyeztetések lefolytatására.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.