Magyar cég modernizálja a közvilágítást Bulgária történelmi borvidékén

A LED technológia megfelezheti az üzemeltetési költségeket.

LED technológiával újítja meg a közvilágítást Bulgária történelmi borvidékének központjában, Sungurlare településen és nyolc környékbeli faluban az ELMIB csoport helyi leányvállalata. A pályázaton nyertes magyar vállalatcsoport 2664 energiatakarékos LED-lámpát szerel fel a térségben három hónap alatt, melyek révén több mint 50 százalékkal csökkenhetnek az érintett önkormányzatok világítási költségei.
A magyar tulajdonú ELMIB csoport bulgáriai leányvállalata nyerte el a bolgár történelmi borvidék közvilágításának modernizálására kiírt uniós pályázatot,.  A beruházás eredményeként Sungurlare település, a bolgár történelmi borvidék központja, és nyolc környékbeli falu kap új, LED technológiára épülő közvilágítást. Az ELMIB csoport két lépcsőben összesen 2664 energiatakarékos LED-lámpát állít üzembe a térségben 147 millió forint értékben, melyek több mint 50 százalékkal csökkenthetik az érintett települések közvilágítási költségeit.
Reicher Péter, az ELMIB Innovatív Energetikai Zrt. vezérigazgatója a beruházásról elmondta: „Nagy öröm számunkra, hogy egyre több település nyitott a régióban a legmodernebb technológiák alkalmazására, melyek nemcsak a közszolgáltatás minőségét javítják, de környezetkímélők, ráadásul költséget takarítanak meg. Bízunk benne, hogy a projekt sikere megnyitja az utat további hasonló beruházások előtt a térségben”.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.