Magyar bajnokok a napenergia felhasználásban!

A napenergia elterjedésén munkálkodó polgármesterek, haladó szellemű energetikusok és más megújulós szakemberek közreműködésével zajlott le az első Napkorona Bajnokság ünnepélyes díjátadója. Az Energia Klub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta 3 kategóriában.

Az ötezer lélekszám alatti települések kategóriájában az abszolút bajnok a 27 lakosú kistelepülés, Dötk lett. Itt, a helyi Ökorégió Alapítvány épületén található napkollektornak hála, 0,6 m2 az egy főre jutó kollektorfelület. A díj és díjjal járó díszoklevél mellé egy településtáblát is kaptak, amely a település határába kirakva hirdetheti majd az elért eredményt. A kategória további díjazottai szintén Zala megyei Nagypáli, illetve Szentgyörgyvölgy voltak. Az 5 ezer és 50 ezer lakos közötti települések kategória győztese: Tapolca. Itt Budaörs és Törökbálint volt még a büszke bajnokok között. A napnagyágyúk, azaz az 50 ezresnél nagyobb városok (illetve kerületek) kategóriájában Budapest III.kerülete vitte el a pálmát, azaz a díj mellé járó napraforgót.

E kategória mindegyik díjazottja egy-egy budapesti kerület közül került ki: így a második helyezett Pesterzsébet (XX. kerület), a harmadik pedig a XIII. kerület lett. Budapest ezzel példamutató szerepbe került a napenergia hazai elterjesztésében. A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. A 480 lakosú Nagypáli polgármestere Köcse Tibor például nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére, így a megújuló energiaforrások sokrétű használatára is.

A másik különdíjas Orosháza volt, akik duplán örülhettek, hiszen a Napkorona Bajnokság nemzetközi változatában, a Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligájában (a RES Champions League-ben) ők lettek az ezüstérmesek!  A különdíjasok között is találunk budapesti kerületet: Újbuda, a főváros “zöld kerülete” az ösztönzés legjobb módjának a példamutatást tartja, például az önkormányzat épületének korszerűsítésével, és ennek széles körű bemutatásával. A napos versengést nem mosta el a díjeső, hiszen a résztvevő települések további különdíjakkal is gazdagodtak. Ezen felül a nyertes önkormányzatok részt vehetnek egy jövő márciusi németországi tanulmányúton is.

A Napkorona Bajnokság díjait egy szakmai zsűri ítélte oda, melynek tagjai között a legelismertebb magyar önkormányzati és megújulós szervezetek képviselői foglaltak helyet. A díjátadó a RENEXPO rendezvény keretében, az Energia Klub napenergia terjedését elősegítő konferenciájának keretében zajlott le. A rendezvény a következő, 2010. június 21-2011. március 21. között zajló bajnoki szezon meghirdetésével zárult.

További információ:

www.napkoronabajnoksag.hu

www.energiaklub.hu

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.