Maguktól tanulnak a szélturbinák

Nem sci-fi, nem a jövő, hanem már a jelen: automatikusan lesznek egyre okosabbak a szélturbinák, mert az időjárási körülményekből nyert adatokat analizálják, és mesterséges intelligencia segíti az optimálisabb működésüket.

A Siemens a szélturbináira installált szenzorok és vezérlőszoftverek segítségével arra „tanítja meg” a tengerekben álló szélerőműveit, hogy a beérkező adatok alapján hogyan változtassák meg beállításaikat annak érdekében, hogy többet termelhessenek. A mindenkori feltételekre optimalizálás leginkább a mérsékelt és az alacsony szélsebességek mellett hoz látványos javulást – e tartományban ugyanis a berendezések nem mindig tudják leadni a maximális villamos teljesítményüket.

A Siemens központi kutató részlegének (Corporate Technology, CT) tanuló rendszerekkel foglalkozó specialistái fejlesztették ki a szélturbinák ön-optimalizáló szoftverjét. A német Oktatási és Kutatási Minisztérium által finanszírozott ALICE (Autonomous Learning in Complex Environments) projekt keretében a Siemens a Berlini Műegyetemmel és az IdaLab GmbH-val működött együtt. A kutatók a közelmúltban, a hannoveri CeBIT szakkiállításon be is mutatták az első, kézzel fogható eredményeket: megoldásukkal a turbinák – mérsékelt szélviszonyok mellett – évente közel egy százalékkal több villamos energiát voltak képesek generálni, és a termelőegységek kopása is csökkent.

A saját működési adatokat felhasználó egységek fokozatosan növelni tudják az elektromos outputot annak köszönhetően ,hogy a tudósok a megerősítéses tanulás (reinforcement learning) technikáját speciális, mesterséges intelligenciával  kombinálja.

forrás: hvg.hu

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.