Maguknak is csökkentik a rezsit az emberek

Folyamatosan csökken a lakossági felhasználók gázfogyasztása. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összesített adatai szerint az egyetemes szolgáltatásban résztvevő lakossági fogyasztók tavaly 3,2 milliárd köbméter gázt használtak, 7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, míg az öt évvel korábbi fogyasztástól ez 20 százalékkal maradt el – közölte az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a hivatal.

A MEKH adatai azt mutatják, hogy az összes hazai gázfelhasználás évek óta csökken. 2008-hoz képest tavaly 2,1 milliárd köbméterrel kevesebb gáz fogyott, az összes fogyasztás 10,2 milliárd köbméter volt. A felhasznált földgáz 21 százaléka hazai termelésből, míg 79 százaléka külföldi beszerzésből származott. A szabályozott áron vásárló lakossági felhasználók gázfogyasztása is folyamatosan csökken: míg 5 évvel ezelőtt még 4 milliárd köbmétert, addig 2012-ben ennél 20 százalékkal kevesebbet fogyasztottak. A gázfogyasztás alakulását az időjárás mellett más tényezők – egyebek közt – a szolgáltatóváltás, illetve az egyre tudatosabb lakossági felhasználás befolyásolja – jegyezte meg közleményében a hivatal. A MEKH folyamatosan vizsgálja a magyar földgázpiac helyzetét, az egyes szereplők tevékenységét. A hazai földgázrendszer kapacitása jelenleg több mint kétszerese a maximális országos földgázfogyasztásnak, így az ellátásbiztonság technikai feltételei adottak – állapította meg a hivatal.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. Adják olcsóbban aztán majd nem csökken a fogyasztás! Mert hogy azt nem nagyon akarják, közben meg csodálkoznak a csökkenésen!