Magosz: bővíthető a kukorica alapú bioetanol-gyártás

Fejleszthető tevékenység a bioetanol előállítása Magyarországon a következő években – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke csütörtökön Budapesten, egy szakmai tanácskozáson.

Rámutatott: Magyarországon rendelkezésre áll az a gabonatermesztési, főként kukoricatermelési kapacitás, amely biztosíthatja a bioetanol-előállítás gazdasági és gazdaságossági feltételeit. Elmondta: egy jó évben Magyarországon mintegy 16 millió tonna gabona terem, ennek a fele általában kukorica. Tavaly például Magyarországon mintegy 8 millió tonna kukoricát takarítottak be. Általában tehát biztosítható a bioetanol-gyártáshoz szükséges alapanyag előállítása – mondta. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy jobb feltételeket kell teremteni a magyar mezőgazdasági terület öntözhetőségéhez, mivel Magyarországon jelenleg csak mintegy 80 ezer hektárt öntöznek a közel 6 millió hektáros mezőgazdasági területből. A feltételek jelenleg is mintegy 140 ezer hektár öntözésére adnának lehetőséget, de a Magosz elnöke szerint a csatornahálózat rendbetételével és feltöltésével mintegy 1 millió hektárra lenne növelhető a vízzel ellátható terület nagysága.

Beszélt arról is, hogy a bioetanol előállítása során keletkező úgynevezett társtermékek, amelyeket takarmányozási célra lehet felhasználni az ország GMO-mentessége miatt, igen értékesek, mivel ezek a termékek is génmódosítástól mentes összetevőket tartalmaznak. A megállapítással egyetértett Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke is, aki arról beszélt, hogy a magyar állatállomány növelésének fontos feltétele, hogy a bioetanol-gyártás során keletkező társtermékek jó minőségűek legyenek. Zahola-Pollák Vanda, a Magyar Bioetanol Szövetség alelnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az idén a két magyar bioetanol-elállító üzem összesen 700-800 ezer tonna magyar kukoricát dolgozott fel. A múlt évben a Szabadegyházán működő gyár – akkor még egyedüliként – mintegy 130 ezer tonna bioetanolt állított elő. Ez a mennyiség – az idén a Duna mentén felépített új üzemmel kiegészülve – megduplázódott.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).