Madármegfigyelés és vulkánshow Ipolytarnócon

Madármegfigyelésre és vulkánshow-ra is várják az érdeklődőket az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, ahol a gyermeknapról sem feledkeznek el a májusi programok sorában.

Szekeres Rita, a Nógrád megyében található terület sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a Madarak és fák napját május 11-12-én ünneplik Ipolytarnócon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pedig távcsöves madármegfigyelésre várja a látogatókat. Szombaton a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak fotóiból nyitnak kiállítást a bemutatóteremben, a tárlat június 16-ig látogatható. A május 26-i gyermeknapon ingyenes programmal kedveskednek a kicsiknek, Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar ad interaktív koncertet a parkban.

Szekeres Rita közölte: a közönséggel a hangszerek ismertetik meg a mese egy-egy szereplőjét, kalandjaikat pedig a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel. A kicsik csörgőkkel, kasztanyettákkal, cintányérokkal be is szállhatnak a közös muzsikálásba. Május 28. és június 2. között zajlik az Európai Geoparkok Hete. A földtudományi örökség népszerűsítését szolgáló eseményhez a Novohrad-Nógrád Geopark is csatlakozik, ennek keretében Ipolytarnóc több bemutatóhelyén is szerveznek túravezetést, előadást, filmvetítést, kiállítást. A területet működtető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ELTE Kőzettan-Geokémia Tanszékével együttműködve vulkánshow-t szervez: a látogatók május 30-án látványos kísérletekkel tarkított műsort láthatnak a vulkánokról, és még egy miniatűr vulkánt is működésbe hozhatnak.

Mindezeket megelőzően, május elsején ismét nógrádi portékákból rendeznek termelői piacot és kézműves vásárt Ipolytarnócon. A vendégek mézeket, lekvárokat, sajtokat kóstolhatnak, az éhesebbek palóc gulyást ehetnek sztrapacskával, laskával és palóc sörrel. A kézművesek között lesz csontfaragó, csuhés, rongyszőnyeg- és népviseletesbaba-készítő, mézeskalácsos, fazekas és kovácsmester.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.